32 anys després de l'històric or aconseguit a Barcelona 92, la selecció espanyola masculina de futbol ha aconseguit la medalla d'or en uns Jocs Olímpics en imposar-se a l'amfitriona, França, per 3-5, en una final èpica que s'ha decidit a la pròrroga gràcies a un golàs de Camello. El gol ha arribat quan semblava que França ho tenia tot de cara per endur-se la victòria, amb Espanya tocada en veure's a la pròrroga i amb Álex Baena i Fermín López a la banqueta, substituïts. El mateix davanter de l'Atlètic ha marcat un altre més, ja en el descompte, per sentenciar la final i la medalla d'or.

Així com en el 92 la gran estrella d'Espanya va ser Kiko Narváez, autor de 5 gols, en aquesta ocasió el lideratge ha estat per a Fermín López, gran protagonista en tot el torneig, i que ha liderat la remuntada inicial d'Espanya marcant l'1-1 i l'1-2, fins a tancar la seva participació amb 6 gols, una xifra històrica, ja que no només supera els 5 de Kiko, sinó també els de Butragueño a Mèxic 86 i els de David Villa a Sud-àfrica 2010.

Fermín López gol França Espanya EFE
Fermín López ha marcat 2 gols contra França / Foto: EFE

Fermín López, al rescat

El partit no ha començat gens bé per a Espanya, ja que en la primera aproximació de França ha arribat l'1-0, i en una jugada desgraciada. Álex Baena no desvia bé una pilota, que cau a peus de Millot. El jugador del Stuttgart dispara fort, però molt centrat, i Arnau Tenas no aconsegueix desviar la pilota, que s'acaba introduint a la porteria (11'). En un Parc dels Prínceps ple i favorable a França, semblava que Espanya ho tindria molt difícil, però llavors ha aparegut el jugador del torneig: Fermín López. En el minut 18, un centre ras l'ha desviat el blaugrana, el just per enviar la pilota al fons la porteria. I el xou de Fermín no ha acabat aquí, ja que en el minut 25 el del Barça ha aconseguit l'1-2. Gran passada a l'espai de Cubarsí per a Miranda, que firma un gran centre. Abel Ruiz remata al cos del porter i Fermín, arribant des de darrere, completa la remuntada (25'). I just després, Baena s'ha rescabalat de l'error en l'1-0 amb un autèntic golàs de falta que ha silenciat el Parc dels Prínceps.

França ha quedat molt tocada i durant diversos minuts ha estat a la deriva. Els d'Henry, tanmateix, s'ha refet just abans del descans, quan han tancat Espanya en la seva àrea. L'ocasió més clara ha arribat en el minut 45 +3, quan Arnau Tenas ha evitat el 2-3 en una rematada a boca de canó de Mateta.

Espanya França final Jocs Olímpics EFE
Mateta ha enviat la final a la pròrroga amb un gol de penal / Foto: EFE

Penal polèmic i pròrroga

Després del descans, com era d'esperar, França se n'ha anat amb tot a l'atac, a buscar la remuntada, empesa per una afició embogida. En el minut 57, Koné ha rematat al travesser, amb el cap. La resposta d'Espanya l'ha protagonitzat Abel Ruiz, que en bona posició ha disparat massa alt. Amb el pas dels minuts, el domini de França ha anat a més i les seves ocasions han estat més clares. En el minut 72, Arnau Tenas ha realitzat una parada impressionant, en un xut de Koné.

Finalment, França ha trobat el premi a la seva insistència, el 2-3, en una falta lateral executada per Olise que s'ha convertit en gol en rebotar en Akliouche. Els últims minuts han estat un setge francès, encara que la millor ocasió ha estat per a Espanya, en un contraatac que Sergio Gómez ha finalitzat amb un xut massa creuat. I quan la medalla d'or semblava un fet, ha arribat la jugada polèmica. Córner a favor de França i Kalimuendo demana penal per una agafada de Turrientes. El col·legiat diu que no hi ha res, però després és requerit pel VAR, que canvia la seva decisió. Mateta no falla i iguala el partit. Abans de la pròrroga, però, ha pogut marcar Espanya, en un xut de Turrientes que s'ha estavellat al travesser.

Camell França Espanya EFE
Camello, després de marcar en la pròrroga del França-Espanya / Foto: EFE

Camello sentencia l'or per a Espanya

La pròrroga ha començat amb domini de França, ja que a Espanya li ha costat superar el cop que havia suposat el gol inesperat de penal. A poc a poc, però, els de Santi Denia han començat a créixer a través de la pilota i en una acció col·lectiva preciosa ha arribat el 3-4, amb una rematada picada de Camello. Poc després ha estat el torn de Sergio Gómez, que ha posat a prova el porter francès.

En la segona meitat, l'assetjament de França ha estat constant, però en aquesta ocasió al conjunt d'Henry li ha faltat rematada final. Ja en el descompte, Arnau Tenas ha deixat sol Camello, que no ha desaprofitat el regal per confirmar l'or, el segon d'Espanya en tota la història, des de Barcelona 92.