Cada temporada la Champions League presenta nous clubs, desconeguts per gran part dels aficionats, i que venen de lligues i de països llunyans. El debutant d'aquest any és el FC Sheriff Tiraspol, club de la República Moldava de Transnístria, país que no reconeix cap estat.

El Sheriff jugarà contra el Madrid, l'Inter i el Xakhtar Donetsk

En Sheriff ha quedat ubicat al Grup de la Champions. El club principal de la ciutat de Tiraspol i dominador del futbol moldau en els últims anys, campió de la lliga moldava la passada temporada, ha hagut de superar l'Estrella Roja i el Dinamo de Zagreb en les dues fases preliminars de la màxima competició europea. Al final, ha superat totes les rondes necessàries i ha estat la gran sorpresa del sorteig que s'ha fet aquesta tarda a Istanbul. És el primer club de Moldàvia que juga la fase de grups de la Champions.

jugadores sheriff celebran champions @championsleague

Dos jugadors del Sheriff, eufòrics després d'eliminar el Dinamo de Zagreb / Champions League

El Sheriff jugarà contra el Reial Madrid, l'Inter de Milà i el Xakthar Donest d'Ucraïna que en els propers mesos hauran de viatjar a la capital de Transnístria per jugar al Sheriff Stadium. El club és propietat de la corporació que té el mateix nom i que és la segona empresa més gran de la república moldava. El club va ser fundat al 1997 per dos exagents del KGB.

I si el FC Sheriff serà el primer club moldau que jugarà la fase final de la Champions League, també serà el primer de la República Moldava de Transnístria. Concretament, cap dels clubs que jugui contra el Sheriff disputarà el duel al país de Transnístria, sinó que ho farà a Moldàvia.

Transnístria es va autoproclamar independent el 1990

Concretament, Transnístria és un estat autoproclamat com a independent de manera unilateral al 1990, després de la dissolució de l'URSS, tot i que no és reconegut internacionalment ja que és considerat com un territori dins de Moldàvia. Dos anys després de la seva independència van aflorar les tensions entre el govern moldau i els representants independentistes de Transnístria. Tot va culminar amb un conflicte armat que va durar del març del 1992 al juliol del mateix any, amb autogovern i funcions d'estat de Transnístria, tot i no deixar de pertànyer a Moldàvia.

bandera transnistria creative commons

La bandera de la República de Transnístria / CC

I tot i que internacionalment Transnístria no és reconeguda com a país, funciona com a tal. Constitució, sistema electoral, govern i parlament dins d'una república presidencialista. També amb una bandera, un himne i un escut. I amb exèrcit, policia, moneda (ruble de Transnístria) i sistema postal propi.

Al 2006 la República de Transnístria va celebrar un referèndum d'independència que va acabar amb un 97% dels vots favorables. Així, la població transnistriana va expressar la seva voluntat de desintegrar-se de Moldàvia i esdevenir un estat independent per, posteriorment, passar a forma part de Rússia. No obstant això, el referèndum no va tenir cap mena de reconeixement internacional.

És habitual veure-hi símbols soviètics

L'únic suport extern que tenen és dels russos, i només cal passejar-se pels carrers de Tiraspol, la ciutat del Sheriff i la capital de Transnístria per entendre'n el motiu. És habitual veure símbols de la Unió Soviètica, reflectint la nostàlgia comunista de la regió. De fet, en la seva bandera hi apareix la falç i el martell.

estatua monumento lenin tiraspol Andrew Milligan

Un monument de Lenin, a la ciutat de Tiraspol / Andrew Milligan

La República Moldava de Transnístria no és reconeguda per cap estat, però sí que és reconeguda per tres estats no membres de l'Organització de les Nacions Unides. La regió moldava, situada al marge del riu Dnièster, entre Moldàvia i Ucraïna, és reconeguda per Abkhàzia, Ossètia del Sud i Artsakh, tres estats que tampoc són membres de l'ONU.

El Sheriff domina amb mà de ferro el futbol moldau

Malgrat ser un club de recent creació. fundat el 1997, el domini que ha exercit sobre el futbol de Moldavia ha estat absolut. Aquella mateixa temporada va assolir l'ascens a la màxima categoria i només un any més tard ja havien guanyat el seu primer títol domèstic. Una fita que van repetir al llarg de tota la dècada, guanyant totes les lligues disputades entre 2001 i 2010.

Tot i no guanyar-la el 2011, van tornar a assolir el títol l'any 2012 i, fins a dia d'avui, només se'ls ha escapat la lliga moldava el 2015. És a dir, en les últimes 21 temporades, totes les del segle XXI, han guanyat 19 lligues. A més, cal sumar-hi deu copes i set supercopes. Però el seu títol més important és haver-se classificat per aquesta fase final de la Lliga de Campions.

Un equip de 18 nacionalitats

El gran component identitari del Sheriff no es veu tan representat en la seva plantilla. Només sis dels futbolistes van néixer a Moldàvia, tres d'ells tenen doble nacionalitat, ja què també són russos. Per la resta, existeix una barreja enorme de països, fins a divuit de diferents.

A banda d'aquests futbolistes nacionals, també n'hi ha dos de Grècia, dos més de Colòmbia, quatre de Brasil o les curioses representacions de futbolistes del Níger, Luxemburg, Trinitat i Tobago o Malaui, que conformen una plantilla d'allò més variat. 

dulanto castañeda sheriff tiraspol champions efe

El peruà Dulanto i el colombià Casteñeda, celebrant la classificació / EFE

Però totes aquestes nacionalitats, amb les seves corresponents diferències idiomàtiques, no han estat un escull per assolir la impensable fita de visitar el Santiago Bernabéu o el Giuseppe Meazza en un partit de la Lliga de Campions.

 

Imatge principal: els jugadors del Sheriff celebren la classificació per la fase final de la Champions / EFE