Durant la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de París 2024, un total de 37 esportistes van navegar per les aigües del Sena lluint una bandera olímpica, sense estar relacionats amb cap país. Es tracta de l'equip EOR, l'Equip Olímpic d'Atletes Refugiats, format per esportistes amb condició de refugiats a causa de diferents conflictes mundials.

Es tracta de la 3a ocasió en què l'equip EOR participa en uns Jocs Olímpics, després de debutar a Rio 2016 amb un total de 10 representants. I la delegació va augmentar fa 3 anys, en la celebració dels Jocs Olímpics de Tòquio, quan un total de 29 atletes d'elit van participar en la festa de l'esport en condició de refugiats. En aquesta ocasió, l'equip el formen 37 esportistes que arriben a París amb la intenció d'aconseguir una primera medalla que seria històrica.

EOR equip refugiats París EFE
L'EOR, l'equip dels refugiats, en la inauguració dels Jocs Olímpics de París / Foto: EFE

Tercera participació de l'equip dels refugiats

L'Equip Olímpic d'Atletes Refugiats va néixer el mes d'octubre del 2015, a l'Assemblea General de les Nacions Unides, quan va ser anunciat per Thomas Bach, el president del COI, per donar l'oportunitat de poder competir als esportistes d'elit en estatus de refugiat, el qual els impossibilitava a poder fer-ho amb el seu país de naixement.

La primera gran estrella de l'EOR va ser Yusra Mardini, abanderada de l'equip a Tòquio, i que va haver de fugir de Síria juntament amb la seva germana, una història de superació que va arribar al públic a través d'una pel·lícula, The Swimmers. A París, l'equip EOR el configuren els següents esportistes: Adnan Khankan (judo), Alaa Maso (natació), Amir Ansari (ciclisme en carretera), Amir Rezanejac Hassanjani (eslàlom en canoa), Arab Sibghatullah (judo), Cindy Ngamba (boxa), Dina Pouryounes Langeroudi (taekwondo), Dorian Keletela (atletisme), Dorsa Yavarivafa (bàdminton), Eyeru Gebru (ciclisme en carretera), Farida Abaroge (atletisme), Farzad Mansouri (taekwondo), Fernando Dayan Jorge Enríquez (piragüisme esprint), Francisco Edilio Centeno Nieves (tir), Hadi Tiranvalipour (taekwondo), Iman Mahdavi (lluita), Jamal Abdelmaji (atletisme), Kasra Mehdipournejad (taekwondo), Lluna Solomon (tir), Mahboubeh Barbari Yharfi (judo), Manizha Talash (break dance), Matin Balsini (natació), Mohammad Amin Alsalami (atletisme), Mohammad Rashinonezhad (judo), Muna Dahouk (judo), Musa Suliman (atletisme), Nigara Shaheen (judo), Omid Ahmadisafa (boxa), Perina Lokure Nakang (atletisme), Ramiro Mora (halterofília), Saeid Fazloula (piragüisme esprint), Saman Soltani (piragüisme esprint), Tachlowini Gabriyesos (atletisme), Yahya Al Ghotany (taekwondo) yu Yekta Jamali Galeh (halterofília).

L'AIN, l'altre equip sense bandera dels Jocs Olímpics de París 2024

L'EOR no és l'únic equip singular que participa en els Jocs Olímpics sense la bandera de cap país. I és que també cal destacar l'equip AIN (Atletes Individuals Neutrals), format per tots aquells esportistes russos i bielorussos que competeixen sense bandera per la invasió d'Ucraïna per part de Rússia.

En un primer moment, el COI va proposar que tant Rússia com Bielorússia no estiguessin París, encara que la decisió va ser replantejada i es va permetre la presència de 87 esportistes sota el nom d'Atletes Individuals Neutrals (AIN), amb la condició que no poden fer cap tipus de menció als seus respectius països i ni exhibir uniforme ni banderes.