Jordi Fernández és història de Badalona i de Catalunya. El primer entrenador català de l'NBA atén en primícia ElNacional.cat per xerrar sobre aquests primers mesos a la banqueta dels Brooklyn Nets i el seu pas per la selecció del Canadà, entre altres. A més a més, en declaracions exclusives al diari explica quines sensacions li transmeten entrenar en un futur un equip català.
De compartir vestidor amb LeBron James a líder de la selecció del Canadà
Ser el primer català a una banqueta de la millor lliga de bàsquet del món és un assoliment increïble. Ara bé, el tècnic nascut a Badalona va aconseguir guanyar el bronze en l'últim Mundial amb la selecció del Canadà, que ha entrenat des de juny de 2023 i amb qui va disputar els darrers Jocs Olímpics de París. Sobre el fet d'entrenar a una selecció i representar a tot un país, descriu que "és molt diferent el sentiment que desprèn entrenar una franquícia o representar un país sencer. Fins que no t'hi trobes és difícil d'explicar".
Jordi Fernández havia entrenat abans la selecció espanyola i la nigeriana en Mundials Sub-19, Eurobasket absolut i uns altres Jocs Olímpics. "Per a mi, poder ser primer entrenador significava molt, i més en una federació com la del Canadà que té un potencial espectacular, amb els èxits que hem tingut i l’experiència que he pogut tenir. És veritat que als Jocs Olímpics tots esperàvem una miqueta més. Vam competir, al final vam guanyar tres partits i en vam perdre un, però vam perdre el més important, el de quarts de final contra l’equip amfitrió", recorda el català.
"Als Jocs Olímpics esperàvem una mica més. Vam competir, però l'únic partit que vam perdre va ser el més important contra França a quarts de final"
Sobre aquesta experiència, reconeix "aprendre'n moltíssim". "Són partits que no oblides mai a la teva vida. Vam viure molta frustració perquè tots en volíem més, però és una experiència molt bona de la qual aprens a tots els nivells i és part de l’esport professional", diu l'entrenador de 42 anys.
Retrocedint uns anys enrere, la primera experiència com a membre d'un cos tècnic d'una franquícia de l’NBA va ser als Cleveland Cavaliers, en els quals hi jugaven grans estrelles com LeBron James. Preguntat per com recorda aquell llunyà 2009, clarifica que "tot era nou. La cultura, la lliga... La veus des de fora, però viure-la des d’aquí és molt diferent: com funciona, com entrenes, com treballes, la tecnologia...".
"En aquell moment, ara fa quinze anys, tot era molt nou i havia d'aprendre de tot. L’idioma perquè, per molt que parlés anglès més o menys, no era un nivell molt alt. Jo havia viscut fora, en països com Noruega o Holanda, i venir aquí a quedar-te a viure són molts aspectes en els quals aprens, sobretot en l’estil de vida, la cultura, l’idioma i després aprendre com funciona la feina. Eren tot estímuls i era intentar aprendre de tot. Era molt esgotador perquè tot era nou", il·lustra Fernández.
L'entrenador català de l'NBA, Jordi Fernández, no tanca les portes al Barça
Sobre si li agradaria algun dia poder entrenar el Joventut de Badalona, el de Canyadó confessa que "m’agradaria algun dia poder entrenar algun equip, primerament, si pogués ser català, i si no, doncs a l’ACB, així com entrenar a l'Eurolliga". Diu que, d'aquesta forma, compliria "un dels meus somnis". "El que passa és que ara mateix soc a Brooklyn, per tant, no passarà avui ni demà", afegeix.
"L'ACB i l'Eurolliga són un somni per a mi"
"És cert que l’ACB des de petit ha sigut un somni per a mi, l’Eurolliga és un somni per a mi, però ara mateix la meva realitat és que estic a l’NBA. També el meu somni era poder estar en un Mundial o uns Jocs Olímpics i són etapes que es poden anar succeint", relata esperançador Jordi Fernández. "Els clubs que tinc més a prop són els catalans per raons òbvies, però els clubs ACB també perquè tinc molta gent que conec i segueixo. En aquest cas, jo em vaig formar al Joventut i significa molt per a mi, però com els altres clubs catalans que sempre he seguit, fa molta il·lusió seguir i on tinc molts amics. El Barça, el Lleida, el Manresa, el Girona, tots són clubs importants perquè representen el nostre bàsquet", finalitza el tècnic català dels Brooklyn Nets.