El danès Søren Kragh Andersen (Sunweb), el mateix que ja es va exhibir a Lió, ha signat un espectacular doblet amb la victòria en solitari en la dinovena etapa del Tour, entre Bourg-En-Bresse i Champagnole, de 166,5 quilòmetres, jornada prèvia a la crono decisiva en la qual va mantenir el lideratge l'eslovè Primoz Roglic (Jumbo Visma).
Kragh Andersen, de 26 anys, va ser el més fort, ambiciós i intel·ligent per a resoldre l'etapa. Va saltar del grup de velocistes que marxaven escapats a 16 quilòmetres de meta i va aguantar en solitari, com si fos una contrarellotge. Un doblet per al ciclista nòrdic, capaç d'evitar l'esprint amb els principals velocistes del gran grup amb els quals viatjava fins al moment de l'escapada definitiva. Va avantatjar en 53 segons a l'eslovè Luka Mezgec (Mitchelton) i el belga Jasper Stuyvens (Trek), segon i tercer respectivament.
Els favorits, Peter Sagan, Trentin i Sam Bennett, van creuar la meta a 1.02 minuts. Tots ells van sucumbir amb antelació davant Andersen, que els va arruïnar l'última oportunitat d'esprint. Els màxims candidats a guanyar el Tour no van entrar en la refrega, concentrats en la crono de la Planche des Belles Filles, d'on sortirà la foto prèvia del podi de París i van arribar a meta a més de 7 minuts.
Roglic afrontarà la cronoescalada amb un avantatge de 57 segons sobre el seu compatriota Tadej Pogacar (UAE Emirates) i 1.27 respecte al colombià Miguel Ángel López (Astana). Duel pel groc entre els eslovens. El colombià haurà de defensar el seu feu davant Richie Port, i els espanyols Mikel Landa i Enric Mas, cinquè i sisè, a l'expectativa per a guanyar algun lloc.
Cavagna es fuga, però Bora el manté a ratlla
Es tractava d'una etapa de transició, però plagada de tobogans, idònia per a recuperar forces després de les jornades alpines i pensar en la crono definitiva del dissabte, apta també per a cazaetapas i esprínteres. Un total de 12 equips encara sense victòries tenien bones raons per a buscar l'aventura.
Després d'una sortida boja i de múltiples intents de fugida, va sobreviure en solitari el campió de França Remy Cavagna (Deceuninck Quick Step), qui va decidir desafiar a l'escamot, encara sabent que mai li anaven a permetre avantatges desmesurats.
D'això es va ocupar el Bora Hansgrohe, qui va tirar del grup per a deixar clar que volia un final a l'esprint per a Peter Sagan. Aquesta formació va perdre a l'austríac Lukas Postlberger en patir una picada de vespa a la boca amb reacció al·lèrgica severa. La rebel·lió de Cavagna se'n va anar en orris.. A l'esprint de Mournans (km 117) van sorgir moviments pels punts del maillot verd. Sagan, Bennett i Trentin van disputar el pas, sent l'irlandès qui es va emportar el millor resultat.
Els esprínteres prenen el comandament i Andersen repeteix victòria
Entre tanta confusió va atacar el campió olímpic belga Greg Van Avermaet, una accelerada que van seguir noms destacats. Van ficar-s'hi Sagan, Bennett, Van Avermaet, Trentin, Mezgec, és a dir, dels millors esprínteres que queden en el Tour. La carrera estava davant. L'avantatge que tenien a 20 quilòmetres de meta era de 2.30 minuts. Un final de clàssica es va preparar per a arribar a Champagnole, "la perla del Jura", bressol de grans campions de l'esquí, de tan sols 8.000 habitants. Cadascun va jugar les seves bases en un terreny ondulat que requeria força bruta.
Va saltar l'italià Trentin a 16 de meta, però la resposta del danès Kragh Andersen va ser fulminant. El guanyador a Lió es va posar a més de 50 per hora aprofitant les mirades entre els rivals de la fugida. Com si fos una crono, Andersen va posar el cap en el manillar, sense mirar enrere per a res. Ell solet davant l'embranzida d'11 homes, un repte que va afrontar el ciclista de Middelfart, que anava com una moto camino de la seva segona victòria en el Tour de França.
Impressionant l'exhibició de Kragh Andersen. Tercera victòria de la temporada: Dues en el Tour i una en la París Niça. El danès ha deixat la seva targeta de presentació en l'edició "de la mascareta". Aquest dissabte es decideix el Tour amb la disputa de la vintena etapa, una contrarellotge de 36,2 quilòmetres, els últims 6 en pujada a la Planche des Belles Filles. Quedarà definit el podi de París.