Suïssa i Itàlia han donat el tret de sortida dels vuitens de final de l'Eurocopa aquesta tarda a Berlín. La selecció suïssa s'ha imposat amb autoritat a la vigent campiona amb gols de Remo Freuler i Ruben Vargas i ja està en quarts de final. Itàlia, que es va classificar amb més pena que glòria en la fase de grups, ha estat superada en tot moment per la selecció helvètica i queda eliminada de l'Eurocopa.

Monopoli suís de principi a fi en la primera part

Com és habitual a aquestes altures d'un torneig com l'Eurocopa, el partit ha començat amb falta de ritme i amb molt poques ocasions. Des del primer minut, Suïssa s'ha fet amb el domini de la pilota davant d'una Itàlia que ha sortit a defensar-se i veure-les venir. Ambdues seleccions estaven còmodes amb aquest pla de partit, Suïssa controlant i volent-li posar ritme a l'encontre i Itàlia aguantant enrere i interrompent el joc a base de faltes. El primer acte ha tingut un dominador clar. Suïssa ha manejat els tempos i ha decidit a què es jugava en tot moment per mitjà del seu capità Granit Xhaka. Així ha arribat la primera ocasió del partit en el minut 11, quan Ndoye ha rematat tímidament una passada en llarg de Xhaka.

Granit Zhaka Suiza / Foto: EFE
Granit Zhaka durant el Suïssa - Itàlia / Foto: EFE

El monopoli suís no s'ha vist reflectit en el nombre d'ocasions. La selecció helvètica ha estat molt bé en la pressió i en el control de pilota, però erràtica a l'última passada i amb poca claredat en l'últim terç del camp. Embolo ha gaudit d'una ocasió claríssima per avançar els seus. El davanter del Mònaco ha aprofitat una gran passada d'Aebischer i un error de la defensa italiana per quedar-se sol davant de Donnarumma, però el porter del PSG li ha negat el gol.

Per moments, Itàlia semblava guanyar protagonisme sobre la gespa i per mitjà de Chiesa, l'ha tingut en el minut 26. L'extrem de la Juventus ha protagonitzat una gran jugada individual per la banda esquerra, però el seu tret l'ha desviat a córner Akanji. Ha estat la primera i l'única ocasió de la selecció italiana en els primers 45 minuts. S'ha tractat d'un miratge, ja que ha estat sotmesa per Suïssa durant tota la primera part.

En el minut 37, la superioritat suïssa s'ha vist reflectida al marcador. Després d'una gran jugada col·lectiva, Embolo s'ha emportat a la defensa i Freuler ha aprofitat l'espai per entrar des de segona línia, rebre una gran passada de Vargas i avançar a Suïssa amb una rematada en semi volea. Donnarumma l'ha arribat a tocar amb el peu, però no ha aconseguit evitar el gol.

Gol de Freuler contra Itàlia foto EFE
Gol de Freuler contra Itàlia / Foto: EFE

Després del gol, Itàlia s'ha vist obligada a canviar de pla i, aquesta vegada sí, ha guanyat protagonisme sobre el verd i ha equiparat el domini suís, encara que l'única ocasió que hi ha hagut en els instants finals de la primera part ha estat per a la selecció de Murat Yakin. En el 45, entre Donnarumma i el pal han evitat el gol de Rieder després d'un gran xut de falta del mig suís.

Golàs de Vargas tot just tornar de vestidors

Després del pas per vestidors, Zaccagni, l'heroi italià fa uns dies amb el seu gol davant de Croàcia en l'últim minut, ha substituït El Shaarawy, però si Itàlia confiava a donar-li la volta al guió de l'encontre ràpidament, la realitat ha estat una altra i en el primer minut de la segona meitat se li ha posat encara més costa amunt el partit. Una triangulació en banda esquerra entre Ricardo Rodríguez, Xhaka i Vargas ha acabat amb aquest últim rebent dins de l'àrea i traient les teranyines de la porteria d'un Donnarumma que no ha pogut fer res més que observar com entrava la pilota. Era el minut 46 i la vigent campiona de l'Eurocopa perdia 2-0 contra Suïssa.

Vargas celebrant el gol contra Itàlia Foto EFE
Vargas celebrant el gol contra Itàlia / Foto: EFE

En el minut 52, ha arribat l'ocasió més clara per a Itàlia. Fabian Schar ha estat a punt de posar en el partit als italians després de desviar una centrada que només el pal ha evitat que la pilota no s'introduís a la porteria de Sommer. A l'hora de partit, Luciano Spalleti ha mogut fitxa i ha posat Retegui en lloc de Barella, passant a jugar amb dos davanters. El mateix Retegui ha provat sort minuts més tard amb un xut tímid des de la frontal que ha aturat el porter suís sense problemes. Itàlia s'ha llançat a la recerca del gol amb més cor que futbol i Suïssa ha fet un pas enrere i s'ha dedicat a defensar el resultat.

Els minuts passaven i les ocasions no arribaven. L'ha tingut Scamacca, que sol dins de l'àrea ha estavellat una pilota al pal, encara que semblava estar en fora de joc. A la desesperada, Spalleti ha donat entrada a Cambiaso i Pellegrini per Matteo Darmian i Cristante, però els azzurri han topat una vegada i una altra amb la defensa suïssa i un Akanji imperial. Suïssa, que ha tingut les seves oportunitats a la contra per matar el partit, s'ha adaptat a la perfecció al que requeria el partit en tot moment i no ha vist perillar la seva classificació per als quarts de final de l'Eurocopa.