El partit entre el Barça i el PSG de la Lliga de Campions quedarà registrat als sismogrames. Un sismòmetre instal·lat a l'edifici de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC), situat a uns 500 metres del Camp Nou, va registrar la reacció dels aficionats a cadascun dels sis gols marcats per l'equip blaugrana.
L'investigador de l'ICTJA-CSIC, Jordi Díaz, s'ha encarregat de processar el senyal registrat pel sismòmetre durant el partit i ha observat minúsculs terratrèmols provocats pels espectadors després de cada gol: "Cadascun dels 6 gols es pot identificar per increments sobtats i de curta durada en l'amplitud de la senyal sísmica. Aquests augments d'amplitud es deuen al moviment coordinat del públic al celebrar els gols. La vibració generada es transmet com una ona sísmica, que és el que registra el nostre instrument".
El sismòleg ha comparat els senyals registrats durant el duel amb el PSG amb dades d'altres partits que també han estat captats pel sismòmetre. “L'amplitud durant la celebració del primer gol és similar a la registrada habitualment en els partits del Barça. El segon i el tercer presenten una amplitud lleugerament més gran del normal. Per contra, el 4-1, resulta difícil d'identificar en el registre. Sembla ser que la gent no ho va celebrar massa donant per fet que la classificació era difícil", assegura. Però tot canvia a mesura que s'acosta el final del partit. "Al 5-1 es pot veure que la celebració va ser ja gran. L'apoteosi final arriba amb el sisè i últim gol. En aquest moment es va produir la major vibració d'aquest tipus registrada fins ara pel sismòmetre de l'ICTJA-CSIC", indica Díaz.
Díaz ha elaborat també un espectrograma que mostra com es distribueix l'energia sísmica entre les diverses freqüències captades pel sismòmetre. Els colors groc, verd i vermell corresponen als moments en els quals les ones sísmiques tenen més energia. La celebració de cada un dels 6 gols es mostra en el gràfic com diferents franges verticals la freqüència s'estén entre els 2 i els 5-6 Hz.