Els Jocs Olímpics de Tòquio seran un dels més especials i un dels més agredolços dels últims temps. Van ser els primers a ajornar-se, des de la Segona Guerra Mundial no es cancel·laven uns, i el culpable va ser el coronavirus. La pandèmia va obligar a moure totes les dates un any sencer i la Covid encara segueix present.

Estat d'emergència i sense públic

La situació no millora, més aviat empitjora. Aquest dimecres es va confirmar la xifra més alta de casos registrats des del gener, 1.308 noves infeccions, i les autoritats van aprovar fa una setmana l'estat d'emergència a l'àrea de Tòquio fins al 22 d'agost. També s'ha restringit l'accés als espectadors i es viuran uns Jocs en silenci i sense públic. En un principi es van limitar els espectadors estrangers i ara no podran anar ni els japonesos.

El ritme de vacunació al Japó és més baix que a Catalunya, per exemple, i és que només el 18% (22,6 milions de persones) de la seva població té la pauta completa. 

Les anelles olímpiques / EFE

L'absència de públic té les seves conseqüències econòmiques i els organitzadors han estimat unes pèrdues de 670 milions d'euros per fer-ho a porta tancada. S'havien previst vendre nou milions d'entrenades, que hauria suposat un rècord.

Fortes mesures per assolir el contagi zero

Davant les crítiques per no haver ajornat els Jocs Olímpics i amb prop del 80% de la població local en contra de la decisió de tirar pel dret, el comitè organitzador ha previst un protocol a la recerca del contagi zero entre els esportistes. I és que cal no oblidar que més d'11.000 esportistes es donaran cita a Tòquio.

El Japó ha extremat les mesures per assolir uns Jocs Olímpics sense ensurts per la pandèmia / EFE

Tots ells, per començar, hauran de dur sempre a sobre el passaport Covid, que rebran quan passin dos tests negatius al seu país d'origen, amb 96 hores de diferència, i un altre en aterrar al Japó. També serà obligatori l'ús de la mascareta, que només es podran treure en espais oberts i amb les pertinents mesures de seguretat. Els esportistes tenen prohibit l'ús del transport públic, així com fer turisme o sortir a comprar.

A més, cada vegada que vulguin accedir a la Vila Olímpica hauran de passar un detector facial, amb el qual s'evitarà que cap persona no autoritzada accedeixi al cor dels Jocs Olímpics. Una vegada finalitzi la seva participació, l'esportista haurà d'abandonar el país en un màxim de 48 hores.

Els esportistes hauran d'usar els autobusos especials dels Jocs / Olympics.com

La sempre espectacular tecnologia japonesa també ha ideat una màquina que posarà automàticament els guants als esportistes a l'hora dels àpats, que per motius de seguretat hauran de ser tan curts com sigui possible. A més, hi haurà un control de temperatura diari.

De fet, cada esportista rebrà un manual de 70 pàgines on es detalla exactament quins són els protocols i les normes de comportament. 

Què passa si hi ha un positiu?

Malgrat que la vacunació entre els esportistes no és obligatòria, es calcula que un 85% estarà vacunat abans de l'inici dels Jocs Olímpics.

Amb totes les PCR prèvies negatives, els esportistes seran sotmesos aleatòriament a proves d'antígens. En el cas que algun d'ells doni positiu, seran sotmesos a una PCR salival i, si torna a ser positiu, a una de nasofaríngia. Si la prova torna a sortir positiva, l'esportista quedarà automàticament exclòs dels Jocs Olímpics i haurà d'aïllar-se.

Més complicat de resoldre seran els casos de contactes directes, que seran estudiats individualment, ja que no és el mateix ser contacte d'algú amb el qual s'ha compartit menjador que un company d'equip. 

El comitè organitzador ha contractat més de 7.000 membres de personal mèdic.

Uns dels espais verds de la Vila Olímpica de Tòquio / Olympics.com

Una Vila Olímpica ben especial

Tots els esportistes que han participat alguna vegada en uns Jocs Olímpics han destacat sempre l'experiència inoblidable de viure durant 15 dies a la Vila Olímpica, on l'ambient, únic, fa emanar els valors dels Jocs Olímpics.

En aquesta ocasió, malauradament, l'experiència no serà la mateixa. Per començar, perquè els esportistes només podran abandonar-la per anar a les competicions, i ho hauran de fer en els autobusos elèctrics del comitè organitzar ha comprat per a l'ocasió. 

Una de les habitacions de la Vila Olímpica / Olympics.com

Es tracta d'una espectacular instal·lació de 44 hectàrees situada a la Bahia de Tòquio, ben a prop de bona part de les seus, i des d'on els residents tindran unes espectaculars vistes de l'skyline de la metròpoli japonesa. En total, hi ha 18.000 llits per a esportistes olímpics i 8.000 adaptats per a paralímpics.

A l'hora dels àpats, s'han construït diversos menjadors per minimitzar el risc de contagi i planificat més de 700 menús diferents, per contrarestar el fet que ningú podrà sortir del recinte si no és per anar a competir o entrenar. També s'ha construït un recinte habilitat com a clínica Covid-19.

Per minimitzar l'impacte de no poder sortir de la Vila Olímpica, s'ha creat una espectacular zona verda, per on poder passejar, a més d'una zona per poder jugar a videojocs i inclús una plaça amb diverses tendes.

 

Imatge principal: Una persona amb mascareta i amb les anelles olímpiques / EFE