Calma tensa entre els organitzadors dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020. Els casos de covid s'han disparat els últims dies al Japó i es plantegen tots els escenaris, fins i tot la cancel·lació. Així s'ha expressat el director del comitè organitzador de la cita esportiva, Toshiro Muto.
Casos de covid disparats
Muto també ha explicat que els esportistes podran competir a les proves si donen negatiu per coronavirus sis hores abans de la prova. "Els atletes són a Tòquio per a competir i són tractats de forma excepcional", s'ha assegurat en la roda de premsa que s'ha celebrat amb un escàs número de periodistes a la sala. Muto estava acompanyat per la presidenta del comitè organitzador, Seiko Hashimoto, i han afirmat que els esportistes estaran "molt vigilats per si continua l'escalada de contagis".
Ambdós han reconegut que l'absència de públic tindrà conseqüències negatives: "la falta de públic tindrà un impacte econòmic negatiu". En concret, es va estimar que les pèrdues per fer-ho a porta tancada serien de 670 milions d'euros.
Els dubtes d'una possible cancel·lació ja li van plantejar al president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, qui va comentar que no les volia fer públiques per no crear més incertesa a la fita.
Muto va comentar que estaria atent a les xifres de covid i que estaria en contacte constant amb els organitzadors. Queden només tres dies per a l'inici de la cerimònia d'inauguració i ja són 72 els casos registrats fins ara. Aquest número inclou esportistes, entrenadors, voluntaris i treballadors relacionats amb els JJOO.
Estat d'emergència i ritme baix de vacunació
Les autoritats van declarar l'estat d'emergència a l'àrea de Tòquio fins al 22 d'agost i dies després es va conèixer que no hi hauria públic a les graderies. En un principi es va limitar la presència d'espectadors estrangers i ara ja no poden ni els japonesos. El ritme de vacunació al Japó segueix sent més baix que a Catalunya i és que només el 22,5% (28,3 milions de persones) de la població té la pauta completa.
Els Jocs han generat molt rebuig entre la població local i és que el 80% s'ha posicionat en contra. El comitè organitzador segueix treballant per fer un ambient el més segur possible per als 11.000 esportistes que es donaran cita a Tòquio.
Tots els atletes hauran de dur sempre el passaport covid a sobre i el rebran quan hagin passat dos tests negatius al seu país d'origen, amb 96 hores de diferència, i un altre en aterrar al Japó. L'ús de la mascareta és obligatori i només podran anar sense en espais oberts i amb les mesures de seguretat pertinents. Els organitzadors han prohibit als atletes l'ús de transport públic i fer turisme.