Des del tovalló de paper, passant pels rècords i acabant pel Mundial de Rússia de l’estiu que ve. El periodista Jordi Puntí publica Tot Messi (Editorial Empúries), un llibre que recull, amb un estil molt atractiu i dinàmic, capítols clau de la història del davanter argentí.
En 144 pàgines, Puntí fa un exercici de memòria i reflexiona al voltant de la figura d’un futbolista que ha obligat a revisar les bases d’un esport amb més de 150 anys d’història. Messi va arribar al Barça amb 13 anys, però molt abans, en els camps de terra de Grandoli, un barri al sud de Rosario, ja començava a fer-se un nom empès per la seva àvia Celia, la seva seguidora més fidel, i assajava els gols que després ha gaudit i celebrat el Camp Nou.
La vida de Messi al Barça, com recorda el llibre, no va tenir uns inicis fàcils. La seva família va estar a punt de desfer el camí, però una promesa de Carles Rexach, aleshores secretari tècnic del club, escrita en un tovalló de paper va canviar la història. Aquell ‘contracte’, de poques paraules i menys comes, segueix descansant en una caixa forta d'un banc de Barcelona.
El talent del ‘10’ del Barça ha suposat que molts aficionats es qüestionin el terme futbol perquè no concebien que un jugador pogués fer cinc gols en un partit de la Champions League o 91 en un any natural, sis més que Gerd Müller, polvoritzant un rècord que celebrava 40 anys. El davanter, segons l’autor, encarna les propostes que l’intel·lectual Italo Calvino feia per a aquest mil·lenni: lleugeresa, rapidesa, exactitud, visibilitat i multiplicitat.
En els 22 capítols també hi ha temps per repassar la seva rivalitat, sana i numèrica, amb Cristiano Ronaldo. Una dualitat que serveix per rescatar altres lluites simbòliques com les de Mozart i Salieri o els Beatles i els Rolling Stones. L’autor, fins i tot, es mulla amb una profecia: “Quan Ronaldo es retiri, Messi seguirà reinventant-se i fent gols uns quants anys més”.
Puntí també té temps per fer-se preguntes, després de sintetitzar, en flaixos desordenats, episodis que serveixen per construir una idea fidedigna sobre la seva transcendència, com el fet que Kobe Bryant elegís el número 10 per jugar amb els Estats Units “en honor de l’atleta més extraordinari que he vist mai”. El Mundial de Rússia serà el Mundial de Messi? Es pregunta el periodista mentre recull una frase de Jorge Sampaoli, entrenador de l’Argentina, que pot servir per començar a desgranar el futur: “El futbol li deu un Mundial a Messi”.