El triomf d'Espanya al Mundial d'Austràlia i Nova Zelanda és molt més que una fita històrica futbolística. És també molt més que la victòria d'un estil de futbol o qualsevol aspecte tàctic que envolti els partits disputats. El Mundial que han aconseguit les futbolistes de Jorge Vilda a Sydney és la confirmació que el canvi de paradigma del futbol espanyol, que va començar molt abans del debut de la selecció espanyola a una Copa del Món, produït fa només vuit anys al Canadà, ja és una realitat. I és que aquest grup de jugadores ha guanyat, emocionat, patit, consolat, però sobretot ha recordat a totes aquelles futbolistes que han obert camí i han fet possible aquesta celebració.
Un grup de jugadores que continua expandint l'ús del femení en el futbol
Perquè el triomf d'Espanya al Mundial del 2023 no només pertany a les 23 jugadores que han viatjat fins a Austràlia i Nova Zelanda per enfundar-se la samarreta cada tres dies, sinó que també és de totes aquelles que han aportat el seu granet de sorra per canviar el panorama d'un esport que, a escala local, fins fa pocs anys, només parlava en masculí. Amb un esforç titànic, havent d'aguantar burles i menyspreus de tota mena, les jugadores, entrenadores, periodistes, aficionades... (és impossible no deixar-se algú) que des de fa més d'un segle intenten practicar futbol, han aconseguit portar aquest esport a l'esglaó més alt del panorama Mundial.
Ho han fet, a més, practicant un futbol espectacular, que com bé han dit diverses jugadores després del xiulat final, servirà de referència a totes aquelles petites que estan començant a practicar futbol. Una referència i unes referents que han estat inexistents per aquest grup de campiones. Perquè la cobertura mediàtica que girava al voltant del futbol femení fa uns anys era quasi inexistent. Ara, amb victòries històriques com aquesta, això està canviant. I el futur està garantit.
Un procés de (més) de vuit anys que acaba amb els ànims de Vero Boquete
Així doncs, només vuit anys després de debutar a un Mundial femení, Espanya ha assolit la glòria absoluta. Costa de creure, però és veritat: el 9 de juny de 2015, la selecció espanyola va disputar el seu primer partit mundialista. Ho va fer, precisament, contra Costa Rica, el rival amb qui han arrencat aquesta aventura a Austràlia i Nova Zelanda. Coses del destí. En aquell moment, però, el resultat va ser d'1-1 i poca gent era capaç d'imaginar l'evolució que ha tingut el futbol femení espanyol en només vuit anys, que ja s'ha consagrat com el millor del món.
Segurament, tampoc s'ho podia imaginar Vero Boquete, la màxima estrella d'aquella selecció debutant, que ha acompanyat aquesta selecció com a comentarista. I com no podia ser de cap altra manera, la futbolista de la Fiorentina ha volgut enviar un missatge global, tant a les futbolistes com a tots els aficionats. "Espanya té moltíssimes futbolistes que venen per darrere, moltes generacions que ja saben què és guanyar. És el missatge amb el més poder possible per a tota la societat espanyola, el futbol femení mereixia aquest respecte, mereixia aquest gran èxit. Esperem que ara ens vegin pel que som: dones que fan molt bé la seva feina, el futbol femení ara és una feina, és professional”, ha comentat la jugadora gallega.
Però les paraules d'aquesta llegenda del futbol no s'han aturat aquí, ja que també ha volgut fer una mirada al passat i al futur. "Jo me'n recordo de les que han hagut de lluitar al principi per obrir una porta molt petita. Algunes ja no hi seran, altres estaran plorant a casa. Per totes elles i per tots els qui han pensat que aquest dia arribaria i aquest triomf arribaria. Enhorabona a elles, que són les que ens han fet gaudir aquest esdeveniment històric”, ha assegurat una Vero Boquete que veu com a part del seu treball està arribant al seu final.