Turquia ha trencat la maledicció davant d'una Geòrgia molt guerrera. Els otomans mai no havien guanyat el primer partit de la fase de grups de l'Eurocopa fins al dia d'avui. I si se'm permet la facècia, el país conegut pels empelts capil·lars, ho ha fet amb una victòria pels pèls davant d'una selecció georgiana que també ha tingut les seves opcions. La qualitat turca s'ha imposat a la defensa rival amb dos golassos de Mert Müldür (25'), al qual ha respost Georges Mikautadze (32') i d'Arda Güler (65'), i la sentència de Kerem Aktürkoğlu (90 +6'), que suposen els primers punts per als de Vincenzo Montella en el grup F de l'Eurocopa d'Alemanya, davant d'una Geòrgia que ha tingut l'empat en els minuts finals.

El VAR frena la passió turca

Ha sortit la selecció de Geòrgia a la gespa disposada a fer-li el partit molt llarg a Turquia, amb un plantejament molt defensiu. Willy Sagnol ha alineat cinc defenses, per protegir-se dels atacs turcs, buscant la transició ofensiva amb Khvicha Kvaratskhelia i Mikautadze com a homes més avançats. Amb una defensa en bloc baix, als georgians els ha costat elaborar, mentre que s'ha imposat el domini de la selecció otomana, amb jugadors de bon peu per dins, com Arda Güler, Çalhanoglu o Kökçü.

La pilota es cola a la porteria de Mamardashvili després del tret de Müldür EFE
La pilota es cola a la porteria de Mamardashvili després del tret de Müldür / Foto: EFE

No ha volgut desordenar-se Geòrgia, mentre Turquia buscava aquesta feina de desgast, provant d'erosionar la muralla perpetrada per Sagnol. Les primeres accions de perill han arribat a pilota aturada, amb dos córners consecutius rematats per Ayhan i Abdülkerim Bardakcı, que no han trobat porteria. Al cap de 10 minuts, Ayhan tornaria a ser protagonista amb un cacau al pal. Ha intentat respondre Mekvabishvlili, sacsejant-se la pressió, amb un xut des de la frontal que s'ha enverinat i que ha rebutjat Günok.

No s'ha desanimat el combinat de Vicenzo Montella, que ha trobat el premi en una volea espectacular de Mert Müldür, abans de la mitja hora de partit, després d'un rebuig de la defensa, sense deixar botar la pilota, des de la frontal de l'àrea, en el qual és, fins al moment, el gol de l'Eurocopa. Semblava destapar-se la caixa dels trons perquè Yildiz ha fet el segon, al minut, després d'una passada de Güler que tocava Kökçü i que, precisament, ha suposat que l'extrem estigués en fora de joc, se salvaven pels pèls els georgians, mentre el VAR frenava la passió turca. Geòrgia li ha vist les orelles al llop, s'ha tret els complexos i ha fet un pas endavant. Així ha arribat l'empat, a la mitja hora de partit, després d'una gran acció ofensiva de Kochorashvili, que ha deixat la passada enrere perquè Mikautadze, dins de l'àrea, agafés a contrapeu a Günok, per posar l'1 a 1 amb el qual ambdós equips se n'han anat al descans.

El xut de Mikautadze es cola a la porteria de Gunok EFE
El xut de Mikautadze es cola a la porteria de Gunok / Foto: EFE

Arda Güler rescata Turquia amb una genialitat

Sabien el camí a seguir al vestidor georgià davant d'una Turquia que, com s'ha vist, se li veuen les costures sense pilota. Quedava el més difícil plasmar-lo sobre el terreny de joc i perdre la por de perdre. I ho han intentat els de Sagnol en la represa, fent un pas endavant i posant l'ensurt al cos amb dues ocasions de gol a una Turquia a la qual, amb molt poc, se li feia perill. No obstant això, després dels dos avisos, els otomans han trepitjat l'accelerador, han tornat a exercir el seu domini davant d'una Geòrgia que ha tornat a ficar-se enrere, i han rondat l'àrea.

I ha aparegut la qualitat del combinat turc, en botes d'Arda Güler, que s'ha tret un golàs de la màniga. Des del perfil dret, s'ha ficat cap a dins per colpejar potent i amb rosca amb l'esquerra, cap al pal llarg de Mamardashvili que, malgrat la seva estirada, no ha pogut fer res per evitar el segon, que ha arribat passada l'hora de partit.

Cremi Güler celebrant el segon gol davant de Geòrgia EFE
Arda Güler celebrant el segon gol davant de Geòrgia / Foto: EFE

De nou, li tocava a Geòrgia fer un pas cap endavant. I en un guió similar a l'esdevingut en la primera part, Kochorashvili ha tingut l'empat, instants després del gol turc. El georgià s'ha colat en l'àrea amb una gran acció individual, i ha estavellat la pilota al travesser davant de la sortida de Günok. No havia dit l'última paraula Geòrgia, i en el descompte, entre Mikautadze i Kokorashvili s'han molestat en una ocasió franca per a l'empat. Ja en els últims minuts, en un córner en què havia pujat Mamardashvili a rematar, els turcs han sentenciat a la contra, sense porter amb un gol d'Aktürkoğlu.