ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La UEFA va atorgar, ja fa temps, l'organització de la final de la Champions League de la temporada 2021/22 a la ciutat russa de Sant Petersburg, però la invasió de les forces armades russes a Ucraïna ha fet que el màxim organisme del futbol europeu hagi pres la decisió de retirar la final de territori rus i finalment se celebrarà a París, en la mateixa data que estava prevista, és a dir, el 28 de maig.
La UEFA elegeix París abans que Istanbul o Budapest
El dijous la UEFA ja va comunicar que es reuniria per decidir quina seria la nova seu atesa la situació entre Rússia i Ucraïna, i finalment la decisió ha estat la de portar el partit a Saint-Denis, la casa de la selecció francesa. En les últimes hores s'havia rumorejat sobre quina seria la ciutat escollida per Aleksander Čeferin, i en aquest sentit havien sonat els noms d'Istanbul o Budapest, dues ciutats que haurien tingut molts detractors.
Perquè si la UEFA hagués optat per la ciutat turca d'Istanbul li hauria negat la final a Vladímir Putin per donar-li a Recep Tayyip Erdoğan, un altre líder de dubtosa relació amb la democràcia, per no dir que vol acabar amb tots els ciutadans kurds, per la qual cosa no semblaria un gest massa intel·ligent de la UEFA.
Però és que si l'escollida hagués estat Budapest, la capital d'Hongria, la polèmica hauria estat fins i tot més gran. Perquè el govern de Viktor Orbán és obertament homòfob, i els hongaresos van donar un espectacle vergonyós durant la celebració de la passada Eurocopa, amb diverses mostres d'homofòbia i masclisme.
La final, un favor a Al-Khelaïfi?
Aquestes van tenir una resposta contundent per part de molts dels seus rivals, com Alemanya, però no tant per part de la UEFA, que hauria tornat a equivocar-se si li hagués donat l'opció ara d'acollir un dels esdeveniments esportius més seguits del planeta.
I, no obstant això, l'elecció de París també ha aixecat suspicàcies. Perquè alguns ho han interpretat com un favor de Čeferin a Nasser Al-Khelaïfi, president del Paris Saint-Germain. Perquè el catarià és, a més de ser el màxim dirigent del club de la capital francesa, el president de l'ECA (acrònim en anglès de Associació de Clubs Europeus), que ha estat qui més s'ha oposat a la creació de la Superlliga Europea, la gran amenaça de la Champions, tal com la coneixem avui en dia.