La vigília del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, ha estat una jornada especial per a l'esport català. I és que la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), que representa a més de 750.000 esportistes, ha celebrat un gran acte per potenciar el paper de la dona en l'esport. Sota l'eslògan 'Per una carrera sense obstacles', l'entitat ha omplert la sala d'actes de la seva seu per posar de manifest que en l'esport català encara no hi ha igualtat real entre homes i dones. Concretament, s'ha posat el focus en la presència femenina en posicions de poder dins del món de l'esport com ara directives o staff tècnic.

 En l'esport català encara no hi ha igualtat real entre homes i dones

Per a l'exgimnasta Marta Cantón també ha estat un gran dia. I és que ha estat premiada amb el ‘Premi UFEC per la igualtat en l’esport’. Ella va ser la primera dona catalana a rebre un diploma olímpic. El va rebre en les olimpíades de Los Angeles de 1982 després de finalitzar en sisena posició en el seu exercici de gimnàstica rítmica. A més, compta amb un palmarès excepcional: dos campionats d'Espanya (1982 i 1984) i una cinquena posició a la final de corda del campionat del món de 1985. En resum, ha estat una grandíssima gimnasta i avui se li ha reconegut.


L'acte ha començat amb la benvinguda de Maribel Zamora, presidenta de la Federació Catalana de Voleibol, vicepresidenta de la UFEC i presidenta de la Comissió Dona i Esport de la UFEC i d'Isabel Pérez, secretària general de la UFEC. Zamora ha presentat la IV edició del postgrau WESE (Women Executive Sports Education). És el primer postgrau que té el propòsit d'apoderar les dones directives del món de l'esport per a desenvolupar el seu lideratge personal i rol directiu, creant una veritable xarxa de poder femení."Amb el WESE volem donar aquelles eines que acadèmicament no es faciliten a les carreres universitàries", ha assenyalat. I ha remarcat que el postgrau ajuda a conèixer com una reacciona a les dificultats emocionals que presenta haver de liderar un grup de persones i a prendre les millors decisions possibles.

L'acte també ha servit per presentar la IV edició del postgrau WESE (Women Executive Sports Education)

En canvi, Pérez ha parlat sobre la tasca de la UFEC en matèria feminista, tot posant l'exemple del projecte GAP Women que té com a objectiu eliminar la bretxa de gènere en l'esport federat. També ha dedicat unes paraules a la importància de celebrar el Dia Internacional de la Dona. “El 8-M s’ha convertit en un dia per a nosaltres, per reivindicar, per donar-nos el gust”, ha afirmat. Crida l'atenció la dada, extreta d'una enquesta feta gràcies al GAP Women, que el 37,5% de dones esportistes asseguren que han de treballar més que els homes per guanyar-se un lloc en el món de l'esport.

A continuació, s’ha donat pas a Patrycia Centeno, experta en comunicació no verbal, que ha impartit una sessió sobre la imatge, llenguatge corporal i estètica del lideratge femení.

Foto: Patrycia Centeno durant la seva intervenció a l'acte celebrat per la UFEC

Encara hi ha una escassa presència femenina en llocs de responsabilitat esportiva 

Per adonar-se de la magnitud del greuge, només cal fer un cop d'ull al nombre de dones que presideixen federacions esportives a Catalunya. De 71 federacions catalanes de diferents disciplines esportives, només vuit estan presidides per dones. Que Catalunya sigui la comunitat autònoma amb més dones presidentes de federacions és senyal que la situació no és gens bona. Si bé encara queda molta feina per fer, cal valorar la tasca de la UFEC en aquest sentit. Per exemple, per donar visibilitat a la dona, la UFEC va decidir que les vuit presidentes de federacions esportives entressin a formar part del Consell Directiu.

Fotografia dels assistents a l'acte / Foto: UFEC

Finalment, s'ha entregat el ‘Premi UFEC per la igualtat en l’esport’, a l’exgimnasta Marta Cantón.