“Interferència mínima, benefici màxim”. Així resumeix Carlos Velasco Carballo, exàrbitre internacional, l’objectiu del VAR (Video Assistant Referee). Carballo dirigeix el projecte per implantar el sistema de videoarbitratge a la Primera Divisió a partir de la temporada vinent. LaLiga, la Federació Espanyola i el Comitè d’Àrbitres segueixen treballant per formar els àrbitres en un nou escenari que canvia un esport amb més de 150 anys d’història. Itàlia, Alemanya, Portugal o Holanda ja s’han acostumat a conviure amb una tecnologia que “augmenta el temps efectiu dels partits”.

Quan ‘juga’ el VAR?

“Esperem que el VAR intervingui molt poc”, diu Velasco Carballo. “La voluntat és evitar errades clares i manifestes en accions evidents, incontestables i nítides”. Aquesta frase ha estat el fil conductor de la seva presentació davant els periodistes, el punt més controvertit de la tecnologia en el futbol. I els aficionats hauran de començar a estudiar-lo. El VAR només intervindrà en quatre situacions. Ni una més, ni una menys: “No pots demanar-li cafè a la torradora”.

L’acord per adaptar la tecnologia al futbol ha superat “satisfactòriament” els dos anys de proves amb el mateix reglament. El VAR tindrà incidència en els gols, les targetes vermelles directes, els penals i les confusions d’identitat. I passarà de llarg dels serveis de banda, les targetes grogues o els córners. “El VAR només intervé si detecta una errada clara i escandalosa de l’àrbitre. No ha d’haver-hi el mínim debat en l’acció i tothom ha d’estar-hi d’acord”, assegura Carballo.

En els gols, el VAR comprova tota la jugada per donar validesa: fora de joc, possible falta prèvia, la pilota surt o no creua la línia de la porteria. Un gol es “revisa” des de l’última possessió. La tecnologia comprova qualsevol jugada dins l’àrea, pel que no tindrà sentit que els futbolistes demanin revisar una decisió. Per exemple, el penal a Lucas Vázquez contra la Juventus no s’hagués rearbitrat perquè no era una jugada “incontestable”. En canvi, el de Marcelo contra el Bayern de Munic, sí. Perquè les imatges dissipen qualsevol dubte.

 Amb les vermelles, sempre directes i mai per doble groga, el videoarbitratge intervé quan es produeix un incident “per joc brusc greu o conducta violenta”.

L’última paraula

L’àrbitre principal mai demanarà res. Sempre serà el VAR qui “assessorà”. En jugades com fores de joc, faltes dins i fora de l’àrea o confusió d’identitat, l’àrbitre no revisarà el vídeo a través d’un monitor situat al terreny de joc. Sí que ho farà quan siguin decisions subjectives, però sempre prevaldrà el seu criteri.

El VAR pot generar jugades difícils d’assimilar. Com per exemple que un equip marqui al contracop després d’un penal no xiulat a la seva àrea. La intervenció de la tecnologia desfaria el camí: anul·laria el gol i concediria el penal. L’àrbitre sempre haurà d’aturar el joc en una zona neutral o endarrerir la represa de la jugada.

La dinàmica de funcionament és clara. A partir de la temporada vinent, a la Lliga espanyola hi haurà un VAR per cada jornada (un dels 20 àrbitres de Primera Divisió), acompanyat d’un assistent (AVAR1) i d’operadors de vídeo. Tot i el reforç, Carballo no és taxatiu: “El VAR és un ésser humà que cometrà errades”.

LaLiga i la Federació segueixen estudiant sobre quina és la millor opció per instal·lar els VOR (Video Office Room). Hi ha models centralitzats, on les decisions es prenen des d’un mateix lloc per a tots els partits del cap de setmana i n’hi ha d’altres descentralitzats, itinerants en funció dels estadis.

Una formació contrarellotge

Tots els àrbitres de Primera es troben immersos en el curs teòric i pràctic del VAR. Els impulsors del projecte organitzen diferents jornades perquè els àrbitres es familiaritzin amb la seva nova eina de feina. L’objectiu és que sumin 85 partits com a àrbitres i 170 com a VAR abans que comenci la temporada 2018/19.

Les formacions es realitzen a les oficines de Mediapro a Madrid, en unes instal·lacions adaptades tecnològicament per revisar jugades en diferit. I es fan simulant la realitat. Ningú pot entrar al VOR i els mòbils estan prohibits. Una càmera gravarà tot el que succeeixi a la sala i les converses quedaran enregistrades. A més, la senyal de televisió no arribarà modificada per operadors. Totes aquestes mesures estan encaminades a afavorir la transparència d’una mesura que generarà controvèrsia, sobretot en els primers dies de vida.

Els àrbitres estudien amb l'aval de l’estadística. En les Lligues on ja està en funcionament, el VAR comprova cinc incidents “seriosos” per partit, intervé en un de cada tres enfrontaments i ‘roba’ entre un i dos minuts de mitjana. A més, la reducció del 43% de les simulacions a Itàlia il·lustra l’objectiu d’una eina que també pretén “reduir conductes violentes”.