Mark Cavendish ha sigut el més ràpid de la quarta etapa d'un Tour de França marcat per les caigudes i les lesions que ha viscut una tarda marcada per les protestes d'uns ciclistes que exigeixen mesures de protecció als organitzadors.
Els ciclistes han demanat pau i responsabilitats en l'endiablat Tour de França que s'ha convertit en un camp de batalla en aquestes primeres etapes. En la sortida de la quarta etapa de Redon han escenificat el seu descontentament amb una petita aturada de tot just un minut amb el qual han volgut simbolitzar que ja no volen continuar corrent riscos desmesurats.
Protesta amb divisió interna
Però la protesta de Redon ha demostrat que ni tan sols en els protagonistes hi ha unanimitat. El francès Julian Alaphilippe, campió del món i un dels més influents, ha estat el primer promotor de l'aturada. Alguns l'han seguit, però d'altres volien seguir endavant.
Un cop finalitzada aquesta aturada, l'etapa s'ha desenvolupat amb la normalitat que tant s'ha trobat a faltar en els primers dies de competició, i Mark Cavendish ho ha aprofitat per aconseguir un triomf tan emotiu com merescut. El ciclista de l'Illa de Man ha sumat als seus 36 anys el seu triomf número 31 en la ronda gal·la i ho ha fet després d'haver superat una travessia del desert que a punt va estar d'apartar-lo de la bicicleta.
Les seves llàgrimes a la meta, a Fougères, han sigut la prova de l'important que és per a ell tornar a guanyar. De l'oblit més absolut ha passat a protagonitzar de nou els focus en una carrera on només el belga Eddy Merckx té més victòries parcials que ell.
Durant anys, el britànic no ha estat el ciclista més estimat. El seu caràcter dur, agressiu i provocador l'havien allunyat de l'aficionat i tampoc es va fer molts amics en els seus rivals. Ara, convertit gairebé en una llegenda, el seu triomf entendreix. Cavendish, el corredor que fa uns mesos pregava un contracte, que es tractava amb la depressió i dubtava amb la retirada, ha tornat per la porta gran en l'escenari de les seves majors glòries.
Ha guanyat a Fougères, on ja havia signat en 2015 un triomf, però és que hi ha poques ciutats a França amb nom de "sprint" on no hagi inscrit ja el seu nom.