La selecció espanyola de waterpolo femení és campiona olímpica! L'equip de Miki Oca, en què 11 de les 13 jugadores són catalanes, ha trencat la maledicció de la plata i ha derrotat Austràlia (11-9) per aconseguir la primera medalla d'or de la seva història. Un partidàs de la portera Martina Terré, que ha mantingut l'equip viu a la primera meitat, i una gran segona part en atac han estat massa per una selecció australiana que havia derrotat la gran favorita, els Estats Units, a les semifinals. En la seva tercera final olímpica Espanya s'ha penjat, per fi, la tan anhelada medalla d'or

Amb l'estadi ple a vessar, el partit ha començat com tots els altres: amb Anni Espar guanyant el primer esprint. Pilota per Espanya per començar dominant. Una gran defensa d'Austràlia ha marcat l'inici de l'enfrontament, posant en problemes a les de Miki Oca, que no veien com superar la barrera. Un gol d'Alice Williams ha encetat el marcador, però la selecció espanyola ha sabut reposar-se. Dos gols ràpids els han donat el primer avantatge, i ja no han tornat a anar per darrere en tot el partit. Festival d'aturades de Martina Terré, que ha acabat la primera part encaixant només 2 gols. Al descans, 2-3 per Espanya.

Anni Espar España waterpolo femenino Juegos Olímpicos París 2024 / Foto: EFE
Anni Espar a la final de waterpolo femení dels Jocs Olímpics de París 2024 / Foto: EFE

Una segona part per assegurar una medalla d'or

El tercer quart ha començat igual que el primer, amb Anni Espar demostrant que és la més ràpida. L'atac espanyol, però, no era el mateix. Un inici fulminant ha estat clau per a posar la medalla d'or al coll de les jugadores. En quatre minuts, el resultat ja era de 3-6. Però Austràlia no ha arribat a la final per casualitat. Mai et pots refiar d'una selecció que va eliminar les grans dominadores d'aquest esport. El gol de Hearn que significava el 6-7 tornava a posar molta pressió a la selecció. I, quan més falta feia, han tornat a mostrar el seu millor nivell. Amb una gran defensa, amb una Martina Terré imperial (amb un 63% d'aturades), i totes les jugadores inspirades en la part ofensiva, no hi ha hagut cap opció per a Austràlia.

Bea Ortíz amb 4 gols i Maica García amb 3 han estat les màximes anotadores del partit. Justament dos gols seus han ajudat a posar l'avantatge més gran del partit (7-11) quan quedaven 2 minuts. Amb la final sentenciada, la selecció ha baixat el ritme. Només havien d'aguantar el marcador i evitar una catàstrofe, i així ho han fet. 11-9 per tancar uns Jocs Olímpics somiats.

Primera medalla d'or del waterpolo femení

La selecció femenina ha participat en la seva quarta edició olímpica a París 2024. Aconseguir 3 finals en 4 participacions no està a l'altura de tothom, però encara tenien una punxa clavada per haver perdut les dues últimes finals. Quan, a fase de grups, van derrotar els Estats Units per primer cop en 11 anys, les esperances de guanyar el seu primer or van incrementar exponencialment. I, quan Austràlia es va desfer a semifinals de les nord-americanes, les de Miki Oca veien una oportunitat que no podien deixar escapar.

El mateix Miki Oca va estar present en la, fins avui, única medalla d'or del waterpolo espanyol, quan la selecció masculina va guanyar la final a Atlanta 1996. 28 anys després, la femenina trenca aquesta sequera. I ho fa amb 11 jugadores catalanes, demostrant un cop més que són una generació única. Martina Terré, Laura Ester, Judith Forca, Maica García, Bea Ortíz, Paula Leitón, Anni Espar, Paula Crespí, Nona Pérez, Elena Ruiz i Isabel Piralkova són totes campiones olímpiques, l'única medalla que els quedava per poder dir que ho han guanyat absolutament tot