Coses passen a can Barça. Dins del club blaugrana es mouen fils i, des d'aquest dimecres, Deco és el nou director esportiu culer, heretant el càrrec que va deixar lliure Jordi Cruyff després que expirés el seu contracte el darrer mes de juny. El nou directiu del FC Barcelona era un antic desig de Joan Laporta, amb qui té molt bona relació i en qui confia pels seus contactes, sobretot, en el futbol sud-americà.

Deco treballarà en la millor planificació esportiva possible de la plantilla juntament amb Mateu Alemany fins que acabi el present mercat de fitxatges. Aleshores, l'actual director de futbol deixarà el seu càrrec, concretament, el pròxim 2 de setembre. Aquest canvi, tot i satisfer els desitjos de Laporta, té els seus riscos i a l'horitzó, encara llunyà, s'entreveuen.

Joan Laporta y Deco en el anuncio como director deportivo del Barça / Foto: FC Barcelona
Joan Laporta i Deco, en l'anunci del brasiler nacionalitzat portuguès com a nou director esportiu del Barça / Foto: FC Barcelona

Mateu Alemany, un home de números

Primerament, perquè Alemany era un home de números que, abans de fortificar la plantilla, tenia molt present els comptes del club. Evidentment, si el fair play financer no ho permet, no hi ha fitxatge que valgui, però Deco no tindria tant en compte el factor financer a l'hora de fitxar i aquí és on pot trobar limitacions, o bé en les joves promeses que vulgui captar, o bé en la venda precipitada de futbolistes per tal de fitxar-ne a altres.

A més a més, Mateu Alemany, tenint present l'economia per davant de tot, es fixava en primera instància en els futbolistes que podrien recalar de franc al club. Andreas Christense i Franck Kessie, per exemple, van ser dues gestions de l'encara director de futbol blaugrana que van resultar tot un èxit.

Mateu Alemany Barça / Foto: Europa Press
Mateu Alemany, director de futbol del Barça / Foto: Europa Press

La del danès, perquè s'ha erigit en titular indiscutible a la defensa del Barça i ara cap culer se l'imagina sense ell. En el cas de l'ivorià, no ha estat tan important a nivell esportiu, però la seva venda a l'Al-Ahli de l'Aràbia Saudita ha reportat uns beneficis nets de 12,5 milions d'euros al club només una temporada després d'arribar de franc des del Milan.

La relació amb Xavi Hernández

A banda del factor financer, Mateu Alemany tenia millor feeling amb Xavi Hernández que no pas Deco. Tot i ser companys d'equip en el seu dia, no està clar com de bé s'entendran el nou director esportiu blaugrana i el tècnic català. Les idees de futbol de Xavi estan clares, però caldrà veure si es poden fer fitxatges en aquesta línia que agradin a Deco o que, almenys, siguin assequibles econòmicament.