Katsushika és una zona de Tòquio bastant peculiar. Situada al nord-est de la metròpoli i amb a prop de mig milió d'habitants, la ciutat de Katsushika, com se la coneix, està per sota del nivell del mar, envoltada pels rius Arakawa, Edogawa i Ayasegawa. Al seu interior, a més, es troba el barri de Yotsugi, un conjunt de carrers imantats per les sempre desitjables estacions de tren toquiotes, en aquest cas la Yotsugi-eki. Només baixar del tren, el turista futboler amant del manga i de l'anime podrà comprovar que serà un dia especial, molt especial.
I és que l'estació de Yotsugi s'ha convertit en un enorme homenatge a Yöichi Takahashi, oriünd del barri, una persona clau tant de la introducció del futbol al Japó com del manga i de l'anime a Europa i Sud-amèrica. De la seva ment i les seves mans va sorgir el 1981 Captain Tsubasa, coneguda també com a Campions, Supercampions o, més col·loquialment, Oliver i Benji.
Yotsugi, el barri d'Oliver i Benji
Després de traslladar-se a la infantesa amb el conjunt de murals que decoren l'estació de Yotsugi amb els diferents personatges de la sèrie, a més d'una samarreta especial firmada pel Andrés Iniesta en persona, el turista futboler amant del manga i de l'anime pot seguir amb la curiosa excursió a l'exterior. El pla és caminar des del barri de Yotsugi fins a la zona coneguda com a Tateishi, un agradable passeig en el qual el caminant anirà topant amb diferents estàtues de bronze dels personatges de la sèrie. No té pèrdua, ja que es pot agafar un mapa per trobar-les totes, com el radar de les boles de drac.
El primer serà l'intrèpid Ishizaki Ryo, traduït per a la resta de mortals com Bruce Harper. Més endavant, creuant el parc de Yotsugi, serà el torn de Hyuga Kojiro (Mark Lenders), l'arxienemic d'Ozora Tsubasa (Oliver Atom), l'estàtua del qual es troba més endavant. A partir d'allà, les estàtues d'altres personatges i escenes de la sèrie van apareixent, fins a l'arribada a l'estació de Tateishi, als voltants de la qual hi ha diversos pòsters de la sèrie. L'homenatge és espectacular, a més que la sempre respectuosa manera de ser japonesa provoca que les estàtues, malgrat ser a l'aire lliure, visquin sense risc de ser vandalitzades.
De Maradona a Oliver Atom
L'origen de Captain Tsubasa es troba dos anys abans de la seva publicació, el 1979, quan el Japó va acollir el Mundial Juvenil de futbol, el primer esdeveniment que la FIFA va celebrar a Àsia. El país nipó, on l'esport rei és el beisbol, va embogir amb l'arribada del futbol, a la qual cosa es va afegir un factor fonamental, Diego Armando Maradona. I és que el Mundial Juvenil de 1979 va ser la carta de presentació al món del pelusa i un autèntic cop d'efecte en la carrera de Yöichi Takahashi, que en aquells moments estava començant a coure un dels spokon (nom com es coneixen els manga basats en un esport) més influents de tots els temps.
"Hi ha molt de Maradona a la meva obra", va arribar a admetre Takahashi en una entrevista a la Revista Líbero. El manga, i especialment l'anime, van traspassar fronteres, fins a convertir-se en un autèntic fenomen de masses. Al Japó, va popularitzar el futbol. A Europa i Sud-amèrica, el manga i l'anime. Més de 40 anys després, l'obra de Takahashi ja és immortal i el seu barri, allà on un dia va somiar ser un mangaka professional, li recorda cada dia amb una exposició a l'aire lliure imprescindible per a tots aquells que van vibrar amb un opening llegendari: "Allà van amb la pilota als peus, i ningú mai els podrà detenir...".