L'ús de les llengües cooficials en el congrés ha trobat una forta oposició en el Partit Popular i, molt especialment, en VOX. Aquests últims han arribat a abandonar l'hemicicle en la primera sessió, del 19 de setembre, en la qual s'han utilitzat el gallec, l'eusquera i el català. L'escena amb els diputats de VOX fent la desfilada i deixant l'auricular al costat de Yolanda Díaz lluita per convertir-se en la imatge de la jornada, eclipsant el moment històric en què per primera vegada s'han pogut sentir totes les llengües en el Congrés.

👀 Els diputats de Vox abandonen el Congrés i deixen les orelleres en l'escó de Pedro Sánchez
 

La veritat és que és una pena muntar aquests saraus per qüestions idiomàtiques quan a algunes Senyories se'ls inflama el monolingüisme. Per això creiem que serien molt més feliços i estarien més relaxats si aprenguessin una mica aquestes altres llengües que els obliguen a marxar dels llocs com si els donessin urticària.

Pel que fa al català ho tenen molt fàcil, perquè és una llengua romànica molt semblant al castellà, i a dia d'avui ningú no ha patit un ictus per aprendre-la. I amb aquestes apps per aprendre català podrien estar intervenint amb normalitat a l'hemicicle en tot just unes setmanes! I si ells poden, tu també. De fet, estàs llegint això en català, es nota que ja estàs practicant!

Les 11 apps per aprendre català que necessitaria tenir al seu mòbil Santiago Abascal

1. Duolingo

Sabies que una de les principals apps d'idiomes també té opció d'aprendre català? No és tan estrany: amb Duolingo pots aprendre fins i tot l'idioma klingon, per descomptat que pots aprendre català, i és molt més fàcil que el klingon!

2. Mondly

Després de Duolingo, Mondly és una altra de les apps d'idiomes més utilitzades, amb més de 10 milions de descàrregues acumulades. El seu mètode és molt eficaç per aprendre tant la gramàtica com, molt important, la pronunciació, i ve amb un munt d'exercicis gratuïts. Si ses senyories arriben a nivells més avançats, el sou els donarà per pagar-se el prèmium.

3. Vocabulary Trainer

Aquesta aplicació no és un curs en si mateix, sinó una col·lecció de vocabulari i frases, amb més de 10.000 paraules disponibles, que funciona per nivells. Així, pot utilitzar-lo tant el que no sap res de català com el que està aprenent cada vegada més. Busca en el teu store la versió en català, perquè tenen una app independent per a cada idioma.

4. Aprende catalán - 5000 frases

Una altra app molt interessant, amb 5.000 frases útils per a conversa, amb 4 nivells diferents, 11 jocs únics perquè l'alumne es diverteixi mentre aprèn, i el més important: l'usuari ho pot aprendre en el seu idioma natiu. N'hi ha 60 a elegir, entre ells el castellà.

5. Hablar catalán

Amb una mica menys de vocabulari que les anteriors, però igualment interessant, és l'app Hablar Catalán, que utilitza àudios, imatges i tota mena de jocs per ensenyar l'idioma en 55 categories diferents.

6. Aprender catalán

Aquesta app creada per ASI Edu no és un curs de català, sinó un diccionari temàtic, una guia de comunicació de butxaca, per dir-ho així, que t'ajudarà a comunicar-te en català en diversos escenaris, com un centre comercial, un aeroport, o una escola.

7. Optimot

El cercador de dubtes lingüístics més utilitzat pels catalans ho tens en forma d'app, no només carregat amb moltes fonts sinó enriquit amb un equip de lingüistes que sempre t'ajuden. També els pots trobar a les xarxes i preguntar:

8. Softcatalà

Si necessites una traducció ràpida, una correcció d'un text... Softcatalà és un altre dels recursos bàsics per a quan ja t'estàs espavilant en català i necessites assolir la perfecció... per exemple, si ets un diputat de VOX que llegirà un discurs en català a l'hemicicle.

9. Parla.cat

Aquesta plataforma que també pots portar al teu mòbil, té l'avantatge que és gratis si aprens per lliure amb els seus materials didàctics, però pots pagar una quota per tenir el teu tutor particular, i a més hi ha una comunitat perquè puguis practicar amb gent.

10. DIEC App

Davant de qualsevol dubte, el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) és la resposta. Tingues la resposta al teu mòbil amb l'App del DIEC i que no se t'escapi un barbarisme en el Congrés.

11. Cercapp

La cirereta és aquesta app, la funció de la qual és ajudar-nos a trobar totes les apps existents que estiguin en català. Perquè, ja que l'has après, caldrà utilitzar-lo, i no només al Congrés dels Diputats!

Per quina app començaran ses senyories? I tu?