Confies plenament als aliments que consumeixes perquè abans d'arribar a les teves mans han passat per un rigorós procés d'investigació, fins i tot t'atreveixes a etiquetar-los com a "segurs per a la teva salut" pel simple fet d'estar exposats al supermercat. I, en general, així és. És un dels assoliments de la nostra societat, i que ens separa d'aquelles èpoques del passat en què el menjar sovint podia emmalaltir-te o fins i tot portar-te a l'altre barri.

🍰 Aquests són els productes que contenen aspartam, "possiblement cancerigen" segons l'OMS
 

🍯 Rebost intel·ligent: com estalviar diners i tirar menys menjar a casa
 

Ara bé: la ciència és continuar investigant i, de vegades, el que es creia segur, després descobrim que no ho era, com en el cas de l'aspartam. I, altres vegades, la indústria oculta processos o ingredients que poden ser legals, però no agradaran al públic. Vegem alguns d'aquests casos.

Els secrets que la indústria alimentària no volen que coneguis

Vivim en l'era del culte al menjar: els xefs minimalistes es multipliquen i és fàcil caure en la temptació de retratar cada plat que ens posin per davant per compartir-lo després a les xarxes socials. A Netflix hi ha diversos documentals molt reveladors sobre el món fosc de la indústria alimentària: Rotten, What the health, Sustainable.

És hora que sàpigues el veritable origen i la qualitat d'alguns aliments que consumeixes. T'ho expliquem!

Què va ser abans l'ou o la gallina maltractada?

Fregit, arrebossat, rostit, en salsa... el pollastre és la carn fresca més consumida a Espanya, segur que no falta en la teva dieta, veritat? Doncs has de saber l'esquinçadora veritat que s'amaga darrere d'aquesta inofensiva carn rosada.

Si no és de qualitat ecològica, estàs menjant carn de gallines que han passat per un autèntic calvari. Imagina passar-te 42 dies, tancat, sense llum, juntament amb 20.000 persones que, igual que tu, només han de preocupar-se de menjar i menjar. Doncs aquesta és la curta vida d'aquestes gallines. Ni llum ni moviment! L'objectiu: aconseguir una carn tendra en el menor temps possible.

I per a acabar-ho d'adobar, els avicultors utilitzen antibiòtics i blat de moro i soja transgènica per engreixar-les molt de pressa. I saps què més? Els seus excrements desprenen amoníac, no podries respirar aquest aire un sol segon! Abans de continuar llepant-te els dits amb les cuixes, aletes, pits o truites, pensa-ho bé... val la pena gaudir a costa del sofriment d'aquests animals? Si no pots viure sense consumir pollastre, almenys opta per pollastre amb certificació ecològica, és més segur, sostenible i s'enfoquen en el benestar de l'animal.

Formatge ratllat

Una pluja de formatge ratllat és d'agrair en la teva ració de pizza o el teu plat de pasta, què pot fer-te un extra de calci? No et ratllis quan t'assabentis que el formatge ratllat no està fet sol amb llet, també té "serradures".

Has llegit bé? Sí, hem dit "serradures". Encara que cal matisar això, és clar: no és que a la fàbrica es dediquin a llançar-li serradures, sinó que un dels ingredients per fabricar formatge ratllat és la polpa de fusta, que als ingredients apareix com a "cel·lulosa". La seva funció és evitar que el formatge s'enganxi i compacti, i en concentracions d'entre el 2% i el 4% és segura per al consum humà. Com no pot digerir-se, simplement passa per tot el tracte digestiu fins a ser excretada.

El problema és quan algun productor intenta aprofitar-se i acaba saltant la llebre, que és el que va passar el 2016 quan un productor nord-americà que venia formatge "100% parmesà" estava ficant molta més polpa de fusta, entorn d'un 8%, igual que es va veure després que també feien altres productors.

veritats sobre aliments 2
Després de llegir aquest article, aquesta imatge et semblarà menys desitjable. Imatge: Maliflower73.

Pa de motlle

Les torrades de l'esmorzar, els entrepans per a l'escola dels nens, un sandvitx a mitja tarda... El pa de motlle et treu de més d'un conflicte. No vols sentir res de dolent sobre això. Però, i si et diguéssim que d'alguna manera també estàs menjant cabell humà? Sí, els pans de motlle industrials contenen L-cisteïna, un aminoàcid que prolonga la vida del pa i que s'extreu del cabell humà. I tu preocupant-te perquè no caiguin pèls al teu menjar!

Per descomptat, no és dolent per a la salut consumir-lo, i no és com menjar-se un entrepà de cabells. Però si et fa una mica de fàstic la idea, millor opta pel pa casolà o de fleca amb massa mare.

Les coses mai no són el que semblen, i després de l'asèptica aparença de tot el menjar del supermercat s'amaguen tant ingredients segurs però d'origen desagradable, com enganys d'alguns en la indústria, o un inacceptable sofriment animal. Al final, cal plantejar-se què podem fer per viure i consumir d'una forma més sostenible.


🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva petjada de carboni i reduir-la plantant arbres.