Cada vegada més gent s'apunta a fer compost, el reciclatge casolà amb què aprofitar les restes de (molt del) teu menjar per crear adob casolà per a les plantes. De fet, en aquest article ja t'expliquem els punts bàsics sobre això:
🍃 Com fer adob casolà a casa
Ara bé, com el pot del compost el tenim a la cuina per portar les restes orgàniques a la compostera, al final solem pensar sobretot a compostar restes de la cuina, i, dins dels de la cuina, d'algunes restes molt concretes, peles de fruites i verdures, closques d'ou, marros de cafè, etc. Tanmateix, pots enriquir el teu compost amb altres productes de la cuina en els quals penses menys... o amb un altre tipus de productes. No et perdis aquesta llista!
Deixalles que pots compostar
1. Tallades de cabells
A què mai no havies pensat a crear adob amb cabells? Sí que és factible! No deixa de ser un material orgànic, i encara que és cert que la queratina el protegeix de la degradació, en bones condicions (com les de compostatge) es descompon en qüestió d'un mes, i aportarà nitrogen i altres elements a la mescla.
Pots aprofitar la teva tallada de cabells si te'l talles a casa, el dels nens, o fins i tot el pèl de les teves mascotes (al final, és pèl igual). Estén-lo i barreja'l bé amb la resta de residus, i llest! Això sí: mai cabells tenyits.
2. La llana
Com ho sents. Al cap i a la fi, no deixa de ser pèl! Possiblement, no podràs compostar una peça de llana perquè portarà tints inadequats per a l'adob, però pots aprofitar la d'un vell matalàs o la dels coixins de llana que hagis de llençar. Has de tallar-la en trossets molt petits i repartir-la molt bé, ben barrejada amb la resta de materials orgànics, de manera que s'acceleri la degradació de la queratina i es descompongui la llana.
Actualment, a causa que molts ramaders ja no poden vendre la llana per a roba perquè ningú se la compra, la venen per fabricar fems, i està funcionant molt bé.
3. Draps i teixits vegetals
De la mateixa forma que amb la llana, si tens algun drap de cotó, lli o un altre material vegetal que vagis a rebutjar, talla'ls en trossets molt petits i barreja'ls igual. Petites quantitats, perquè aquestes fibres tarden més a degradar-se.
4. Cendres
Tens llar de foc a casa? Doble fortuna, perquè gaudeixes de la llar de foc, i a més no fa falta que tiris les cendres. Guarda-les en pots o cubells si fa falta, perquè són molt útils, encara que en petites quantitats. Pots afegir-les al compost, i fins i tot pots empolvorar una mica de cendres en preparar la terra per plantar, barrejar-la una mica... aporta potassi i fòsfor, o sigui que és boníssima, només has de vigilar de no passar-te perquè no pugi gaire l'acidesa.
Recorda: cendres de fusta no tractada.
5. Algues marines
Saps aquells dies que vas a la platja i la marea ha arrossegat algunes algues a la vora? No arrufis el nas, aparta-les per gaudir d'un dia de platja normal, i guarda'n algunes en el teu cubell de platja. Quan arribis a casa, renta-les ben sota de l'aixeta per treure'ls la sal, i llança-les al compost. Veuràs què bé funcionen al teu compost! Aquesta tècnica s'ha documentat que ja la feien servir els grangers vikings quan van colonitzar les illes Orcades, a Escòcia: juntament amb la turba, les algues van ser un dels seus fertilitzants més fets servir.
Compostar és sumar-se de forma conscient al cicle de la vida, en el qual la matèria en descomposició ajuda a crear fertilitat. Enriqueix el teu cicle amb aquests elements inesperats!
🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva petjada de carboni i reduir-la plantant arbres.