Tots els països del món tenen interès històric i cultural. Tots tenen un passat, més llarg o menys, i tots tenen la seva pròpia cultura. Però és cert que, en alguns llocs del món, la història sembla concentrar-se d'especial manera. I si això és el que busques en viatjar, des de la nostra secció d'estiu d'El Nacional, La Gandula, t'hem preparat una llista perfecta.

🎒 Com viatjar barat si ets un estudiant sense diners però amb ganes de veure món​
 

✈️ Viatjar a Praga: quan anar per no quedar sepultat entre els altres turistes
 

No us diré que és una llista completa, perquè hauríem d'esmentar mil destinacions possibles. Però en cap d'aquestes 5 destinacions no t'avorriràs si el que t'agrada és la història i la cultura.

Proposta 1: Pompeia i voltants

Comencem a prop i per l'obvi, encara que no tan obvi com Roma. Pompeia té l'encant napolità sense la degradació de Nàpols capital, i un jaciment que no és un jaciment, sinó una ciutat completa. El somni humit de qualsevol arqueòleg o aficionat.

Aniràs a veure-la pels frescos, però t'enamoraràs per les coses vulgars: pels carrers, els grafitis, les fonts, les clavegueres. A Pompeia t'imagines el passat romà com en cap altre lloc. Imatge: Porojnicu.

Això sí: prohibit visitar sense guia. Et perdràs massa coses interessants i serà desaprofitar el viatge.

Si vas diversos dies, utilitza Pompeia com a base per veure ciutats dels voltants amb grandíssim valor històric o arqueològic. No només Ercolano (on són les ruïnes d'Herculano) sinó Baiae (on pots bussejar al costat de ruïnes romanes) o Salern, ciutat de grandíssima importància mèdica a l'edat mitjana.

Proposta 2: Escòcia en general, Edimburg en particular

Si vols una destinació "europea" de castells, edat mitjana, paisatges al·lucinants i un dels folklores més icònics del món, el teu país és Escòcia. Escòcia no pot no agradar-te, està prohibit, i menys si t'interessen la història i la cultura. 3 o 4 dies a Edimburg, visitant la Royal Mile, els museus, els cementiris, els carrerons museïtzats (de forma una mica massa teatral, de vegades) i les rutes literàries, seran un gran punt de partida per descobrir la resta del país.

L'skyline d'Edimburg és fascinant des de qualsevol angle. Imatge: Shaiith.

Glasgow, tirant el carro econòmic. Inverness, somnolenta com un poblet al costat del riu Ness. Oban, mirant a les illes amb malenconia pesquera. I aquestes illes: Òrcades, Hèbrides, amb el seu passat viking, els seus monestirs aïllats... en fi, que t'enamoraràs segur.

Proposta 3: Lalibela i les seves esglésies excavades

Quan et diuen "cristianisme en l'edat mitjana" penses en allò de la destinació anterior: nord d'Europa, castells, cavallers, verd, fred. Mai no t'ho imagines a l'Àfrica. Però Etiòpia va ser un regne poderosíssim de cultura cristiana durant l'edat mitjana, i l'exemple més bèstia és la ciutat de Lalibela. Enclavada entre muntanyes, les seves esglésies es van excavar a la roca entre els segles XI i XIII.

La fascinant església de Sant Jordi, a Lalibela, una de les moltes excavades a terra en comptes d'aixecades cap al cel. Imatge: Adam Jones, CC BY-SA 2.0.

Descobreix una Àfrica desconeguda, i una història infravalorada que farà embogir els amants del passat i la cultura.

Proposta 4: Samarcanda i l'Àsia oblidada

Quan pensem a fer turisme a la immensa Àsia, els amants de la cultura pensen al Japó, a la Xina, a anar a veure els temples d'Angkor, a Cambodja, o a anar a l'Índia, o veure el Taj Mahal. Nosaltres et fem una proposta diferent: viatja a l'Uzbekistan i descobreix la màgia de la mítica Samarcanda.

Àsia Central ens sol passar desapercebuda, als occidentals, però el seu paper en la història ha estat sempre decisiu. Imatge: Galyna Andrushko.

Declarada Patrimoni de la Humanitat, aquesta ciutat és una cruïlla de cultures, el cor de la Ruta de la Seda que connectava l'imperi xinès amb la Mediterrània. Avui, en el seu centre històric, encara pots veure els artesans treballant en els seus brodats d'or o els seus teixits de seda.

Proposta 5: Tikal, la glòria maia al ben mig de la selva

Si la teva passió històrica es focalitza en les cultures de l'altre costat de l'Atlàntic, la nostra proposta com a destinació genial no és a Mèxic ni al Perú, sinó a Guatemala, i més concretament a les ruïnes de Tikal.

Desenes de milers de persones vivien a la bulliciosa ciutat de Tikal, que avui descansa i treu el cap en silenci entre el fullatge. Imatge: Diegograndi.

Tikal és com la Pompeia d'Amèrica, però si Pompeia va ser aniquilada i enterrada per un volcà, Tikal, va ser aniquilada no se sap per què (encara que la sequera té molts números), i enterrada per la selva que la va devorar per complet.

És lluny de centres turístics, per la qual cosa hauràs d'organitzar la visita, i amb guia. Perquè, encara que pots anar sol, no és com en el Machu Picchu o en Chichén Itzá, que allà un no pot perdre's. Tikal està al ben mig de la selva, per anar d'uns temples a d'altres, veure els seus miradors, o comprendre les seves cisternes d'aigua de pluja, hauràs d'anar per senders dolentíssims no senyalitzats. O sigui que millor sempre amb guia.

 

Qui tingués els diners per fer-se tota aquesta ruta de destinacions en un únic any! T'ho imagines? Però bé, es tracta d'anar estalviant, planificant, i sobretot somiant amb aquestes destinacions fantàstiques per als i les amants de la història i la cultura, com tu, que t'has llegit tot aquest article d'una tirada i fins aquí.