Les nostres mares i àvies sabien bé com aprofitar les sobres de menjar en temps de vaques magres. Sempre hi havia un dia de croquetes, mandonguilles o pastís amb "coses". I ara tampoc no estem per llençar res.

Per Nadal, els àpats són un símbol d'unió i celebració. És una oportunitat de compartir sabors i provar coses noves.

🥫 Rebost intel·ligent: com estalviar diners i llençar menys menjar a casa
 

🚯 El malbaratament alimentari segueix aquí, malgrat que la Llei que el combat no s'hagi aprovat definitivament
 

El sopar d'empresa, el de la nit de Nadal, el dinar de Nadal, el sopar de Cap d'Any i el dinar d'any nou... Si ets de cuinar per a un exèrcit sencer i al final de cada celebració et trobes amb munts de restes de menjar, t'expliquem els 5 errors que no has de cometre amb les sobres de Nadal.

 

Què fer amb les sobres de nadal? Evita aquests 5 errors!

Els xefs experts en aprofitar menjar recomanen reutilitzar sempre els aliments per evitar malbarataments innecessaris i avisen de 5 errors que no has de cometre a l'hora de guardar sobres de menjar. Inverteix en tàpers de vidre i bosses de congelació que te les expliquem.

 

1. Congelar sense control

El més habitual en aquests dies festius és congelar per a una altra ocasió perquè no ve de gust menjar el mateix del dia anterior. Però els cuiners adverteixen de dues coses:

  1. El menjar dels sopars i dinars nadalencs sol passar massa temps sobre la taula abans de guardar-lo a la nevera, amb la qual cosa ja té un procés de descomposició que no convé congelar. No facis tertúlia a la taula sense haver guardat els aliments que no consumiràs. És més, les carns, peix i mariscos perden humitat després de la congelació. L'ideal és esmicolar aquesta carn per fer croquetes, mandonguilles o pastissos de carn.
  2. No tenir recipients adequats: si congeles has de cuidar molt l'etiquetat i que els recipients siguin hermètics i estiguin desinfectats. Millor utilitza un retolador permanent i no t'oblidis del que has congelat.

Si les sobres ja han passat diversos dies al frigorífic, no les congelis!

 

2. Complicar-se amb sobres individuals

T'ha sobrat un filet de vedella solt o un tros de pastís de peix minúscul? No tens per què complicar-te amb receptes laborioses. Esmicola'l en un plat de pasta o en una amanida i quedarà deliciós.

 

3. Reescalfar peix al microones

No és el mateix menjar-se una orada o un llobarro al forn que reescalfada al microones. Per a sobres de peix pots fer un escabetx de cítrics amb vinagre o llimona i submergir el peix allà per conservar-lo sucós.

 

4. Convertir la carn en crema

Les sobres de verdures van genial per acabar en una crema suau, però la carn és millor que la utilitzis esmicolada sobre un consomé o crema per posar-la a la batedora, ja que ressecarà molt la recepta.

 

5. Menjar-se totes les sobres de postres

Les sobres de torró, el raïm, el tortell de reis o el tronc de Nadal... són una bomba calòrica que no convé menjar-se d'una tirada. Pots fer molt més del que imagines amb les seves sobres:

  • El torró és perfecte per preparar un batut energètic si et saltes un àpat o per enriquir salses de carn o postres.
  • El tortell de Reis o Panettone pots congelar-lo en un tàper hermètic sense embolicar-lo en paper. N'hi ha prou que el deixis una hora descongelant i 2 minuts de forn i soluciona un esmorzar de diumenge. També pots fer un púding esmicolant-lo.
  • Raïm de la sort: congela el raïm que t'ha sobrat de Cap d'Any i utilitza'l de glaçons per a una copa de cava, afegeix-les a una amanida o prepara una melmelada.

 

Segons les estadístiques, el 26% dels espanyols malgasta menjar durant les festes nadalenques. No et sumis a aquesta xifra i aprofita totes les teves sobres! Digues-li NO al malbaratament alimentari.