Que la bellesa és subjectiva és una obvietat. Ara bé, sí que és cert que existeixen gustos estètics més estesos que d'altres, cosa que ha quedat palesa un cop més en l'enquesta que va fer la Direcció General de Política Lingüística l'any 2018 per trobar les 10 paraules catalanes més boniques. Concretament, hi van participar, a través de les xarxes socials, més de 10.000 persones i havien d'escollir les que els semblaven més maques d'entre 25 que es proposaven. I, de les 25, les 10 més destacades van ser: xiuxiuejar, aixopluc, caliu, tendresa, llibertat, moixaina, amanyagar, enraonar, ginesta i atzavara. 

👉 Tu també dius 'postureig'? 5 formes genuïnes de dir-ho que enriquiran el teu català
 

🔴 Neix Pompeu Fabra, “seny ordenador de la llengua catalana”
 

En canvi, si haguéssim de trobar les paraules del català més lletges, quines creus que serien les escollides? Atès que no tenim constància que la Direcció General de Política Lingüística tingui previst fer cap estudi d'opinió sobre aquesta qüestió, des d'ElNacional.cat hem preguntat a la intel·ligència artificial (IA) quines són les paraules catalanes més lletges a parer seu. I el Bard, l'eina d'IA de Google, n'ha triat 6. A continuació només llistem 5 de les 6, ja que la sisena és espantacriatures, mot no recollit al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC).

02 Captura Bard
 

Les 5 paraules més lletges del català, segons la intel·ligència artificial

D'entrada, Bard ha recordat que la resposta a aquesta pregunta és subjectiva: "la bellesa de les paraules és una qüestió d'opinió". No obstant això, tot seguit, ha assegurat que n'hi ha que "solen considerar-se especialment lletges". Concretament, n'ha destacat 5.

1. Esgarrifança. El primer mot dels sis que la IA ha seleccionat com a més lletjos és "esgarrifança". "Aquesta paraula es considera lletja per la seva combinació de sons guturals i estridents", afirma el Bard. Si no saps què vol dir esgarrifança, sàpigues que el DIEC la defineix així: "Estremiment involuntari dels músculs, acompanyat per un petament de dents i una sensació intensa de fred, que generalment és produït per una emoció, per un accés de febre o pel fred".

2. Escrofulosi. És probable que mai no hagis dit o sentit aquesta paraula. Tampoc no seria estrany que no sabessis què vol dir, però, per a la IA, mereix formar part del selecte club de paraules més lletges. "Diàtesi escrofulosa", aquesta és la definició d'escrofulosi, segons el DIEC. Com que amb això no en tenim prou per entendre què vol dir, cal cercar què vol dir "diàtesi". "Condició o constitució de l’organisme, congènita o adquirida, que predisposa a una malaltia o a una classe de malalties", diu el DIEC.

Ara, el que cal saber és què vol dir escròfula. "Malaltia caracteritzada per l’inflament dels ganglis limfàtics, especialment els del coll, amb tendència al desenvolupament d’inflamacions cròniques de la pell, de la membrana mucosa, dels ossos, etc", s'explica al DIEC. Amb tot plegat, ja podem fer-nos una idea del significat del mot escrofulosi.

3. Escrot. A diferència de l'anterior, és molt probable que ja sàpigues a què fa referència el terme "escrot". En aquest cas, potser molta gent coincidirà amb el Bard sobre la lletjor d'aquest terme, ja que la seva sonoritat no és, segurament, la més atractiva.

4. Esputar. Potser, en lloc de dir esputar dius escopir, ja que el seu significat és el mateix. I és que és una paraula que rarament diuen els catalans.

5. Estroncar. Fas servir el mot estroncar? Doncs, si te'l pots estalviar, fes-ho perquè, segons la IA, és una de les paraules més lletges del català. Però, si no tens més remei que fer-la servir, sàpigues que, segons el DIEC, el seu significat és aquest: "cessar de rajar, de fluir".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!