La Wikipedia ha esdevingut un dels eixos d’internet i la cultura digital humana. Aquesta gran enciclopèdia oberta, creada el 2001, té avui més de 61 milions d’articles en 333 idiomes diferents, escrits i editats per milions d’usuaris voluntaris en tot el món. I els seus fundadors, Jimmy Wales i Larry Sanger, passaran a la història com Diderot i d’Alembert, com Isidor de Sevilla, com Plini el Vell. I, per descomptat, un dels 333 idiomes en que existeix aquesta Wikipedia és el català, normalitzada com a Viquipèdia.

👉 5 "catalanades" que ens surten sempre quan parlem en castellà
 

🤔 5 mentides sobre Catalunya i els catalans que TikTok s'ha encarregat de desmentir
 

I potser penses que, amb els aproximadament 10 milions de parlants de català que hi ha al món, la Viquipèdia no serà prou forta ni tindrà gaires articles. Però si n’ets usuari, segur que t’has adonat de que sovint hi ha el que busques, i moltes vegades amb millor qualitat i profunditat que en altres idiomes com el castellà o l’anglès. I es que la Viquipèdia en català trenca tòpics i rècords, i té set marques molt interessants, que diuen molt de la cultura catalana.

1. El català va ser el tercer idioma en tenir la seva Viquipèdia

La Wikipedia original, en anglès, va néixer el 15 de gener de 2001. El 16 de març, en Jimmy Wales va anunciar que tenia intencions de crear wikipedias en idiomes alternatius. Ja en aquell moment el mateix Wales va expressar que un usuari interessat (Cdani) havia demanat una wikipedia en català, però les primeres que ell proposava eran l’alemanya, la francesa i l’espanyola.

Tanmateix, aquell mateix dia 16, amb només uns minuts de diferència, es va crear primer el domini «deutsche.wikipedia.com» per la wiki en alemany, i «catalan.wikipedia.com» per la wiki en català. L’espanyol, el francès, l’italià, i totes les altres llengües en que existeix una Wikipedia, van venir després.

2. Durant dos mesos, va ser la única en tenir articles en un idioma que no fos l’anglès

Perquè, tot i que la versió alemanya va aparèixer uns minuts abans que la catalana, i que després es van crear d’altres, aquestes van romandre latents, existents però sense continguts propis en la seva llengua. La catalana, en canvi, ja en tenia i va ser l'única durant dos mesos.

3. El primer article va ser l’àbac

El primer article de la Viquipèdia en català, i en qualsevol altra llengua no anglesa, va ser l’entrada de l’àbac, que en la seva primera versió només deia:

“Aparell per càlcul manual de les operacions aritmètiques bàsiques, que consisteix en un marc amb fils travessers per on es fan córrer boles.”

4. El primer viquipedista en català és d’Andorra

L’article de l’àbac el va crear l’usuari Cdani, es a dir, l’usuari que li va dir al Jimmy Wales que volia una Wikipedia en català. Aquest nom d’usuari correspon a en Daniel José Queraltó, informàtic i jugador d’escacs andorrà (tot i que nascut a Igualada) amb el títol de Mestre Candidat. A més de ser campió d’escacs d’Andorra en 2002 i 2010, el Daniel ha creat molts més articles de la Viquipèdia apart d’aquell primer “àbac”.

5. Jimmy Wales al·lucina amb la canya que donen els viquipedistes catalans

En “Jimbo” (com molta gent anomena el fundador de la Viquipèdia) n’ha parlat diverses vegades de la Viquipèdia en català desde d’aquell primer missatge d’en Cdani. El 2013, en una conferència a una universitat de Bèlgica, parlava sobre la relació entre els parlants d’una llengua i el volum de la Viquipèdia, i posava l’exemple del català, com una de les majors llengües minoritàries d’Europa, que havia aconseguit un volum molt gran d’articles tot i ser pocs parlants, gràcies al seu activisme.

El 2014, en una altra trobada a Girona, insistia en el mateix, en les entrades «tremendament actives» i en com el català era

“un idioma petit amb una comunitat enorme”.

6. La Viquipèdia en català ha guanyat un munt de premis

2011, premi LletrA de projectes digitals de la Fundació Prudenci Bertrana. 2012, premi Pompeu Fabra de la Generalitat. 2013, 2014, 2021... la Viquipèdia en català s’ha vist reconeguda amb diversos guardons per la seva defensa i difusió de la llengua i cultura catalanes.

7. És una de les Viquipèdies més seguides a xarxes socials del món

Un dels canals que amb més força ha difós la feina de la Viquipèdia han estat les xarxes socials, en especial Twitter (ara X). En aquesta xarxa, on el català està entre les 20 llengües més utilitzades (tot i ser la 72ª més parlada al món), el compte de la @Viquipedia acumula més de 50.000 seguidors, i és el 4t compte oficial de Viquipèdia amb més seguidors de Twitter de tot el món. Una feina que s’ha d’agrair als viquipedistes Xavier Dengra i Pau Colominas.

Avui, amb més de 730.000 articles i més de 450.000 usuaris registrats, la Viquipèdia en català és un cant a la feina col·lectiva de la cultura catalana. T’animes a col·laborar?