El senderisme és una activitat fantàstica amb un munt de beneficis evidents: forma física, circulació, capacitat respiratòria, però a més també temps en família o en parella, gaudir de l'aire lliure, la naturalesa i el paisatge, i benestar psicològic... És una gran idea iniciar-se, però el senderisme per a principiants és un repte si comets els errors habituals i no ho planteges bé.
Segueix aquests consells de senderisme per a principiants, evita els errors clàssics, i veuràs com li agafes el punt a aquesta activitat i millores la teva capacitat física.
Senderisme per a principiants, les 9 claus bàsiques per començar bé
1. Planifica la ruta
No es tracta d'anar a caminar per llocs bonics. No pots anar sense planificació, sense saber exactament per on passa la ruta, la seva dificultat, pujades i baixades, terreny, durada... has de saber a què vas per evitar-te disgustos o sobreesforços.
2. Comprova el temps i tria la roba adequada
Les previsions meteorològiques t'indicaran temperatures i el temps en general, i així sabràs si portar roba més gruixuda o menys, i protecció per al fred o per al sol.
3. Vesteix-te per capes
Independentment del temps que faci, durant l'exercici aniràs entrant en calor i suant. Per això t'has de vestir per capes: comences en fred amb totes les capes, i les vas eliminant i guardant segons notes que et sobren. Després, quan us pareu, si t'entra fred, et tornes a cobrir. La roba ha de ser adaptable a les teves necessitats.
4. El bon calçat és clau
Per començar, mai no estrenis calçat quan vagis de ruta. És la millor recepta per omplir-te els peus de butllofes i rascades. Dona'ls una mica de moviment abans.
Envers el tipus de calçat, depèn de les rutes que vagis a fer. En general, les botes de muntanya són les ideals: que siguin impermeables i tècniques per a un rendiment òptim.
5. Una motxilla amb reforç lumbar et facilitarà les coses
No fa falta carregar amb una motxilla gegantina com les que veiem de vegades a les botigues d'equipament esportiu, però sí que és útil que sigui una motxilla amb reforç lumbar que reparteixi bé el pes entre les teves espatlles, la teva esquena i els teus malucs. I com més lleugera, millor.
6. Els bastons són molt útils
Els bastons de senderisme per a principiants són barats i un gran suport, faciliten l'adaptació, l'estabilitat en pujades i baixades, fins i tot et poden evitar alguna lesió.
7. Menjar i beguda no poden faltar
Portar litre i mig o dos litres d'aigua a sobre és necessari per mantenir-se correctament hidratat/a tota la ruta. I convé anar bevent petites quantitats de forma regular, per exemple, cada 20 o 25 minuts.
Quant al menjar, et convé que sigui lleuger i proporcioni energia. Entrepans, peces de fruita, fruita seca i alguna barreta energètica, són la base que necessites.
8. Regula bé les parades
Si en pares cada dos per tres, la ruta se't farà llarguíssima i no agafaràs el ritme mai, encara que siguin paradetes de 4 o 5 minuts. Esforça't, exigeix als teus músculs, i després fes una parada més llarga per menjar-te l'entrepà i recuperar una mica l'alè.
9. Les pujades, millor amb passos curts
Un error molt habitual en senderisme dels principiants és animar-se massa en les pujades i fer-les amb grans gambades. L'esforç és més gran i et cansaràs més, i de vegades les distàncies ens enganyen. Si vols arribar bé al cim, millor mantenir un ritme constant amb passos més curts i controlats.
Quan tinguis més experiència, podràs buscar rutes més exigents i espectaculars, i necessitaràs aprendre altres tècniques per caminar millor, descarregar alguns músculs, i en general millorar el teu rendiment. Però, per començar, amb aquests consells de senderisme per a principiants has de poder iniciar-te de forma efectiva per gaudir d'aquesta fantàstica activitat.