L'arribada de l'estiu i les vacances ens obre les portes a fer més plans, especialment, a l'aire lliure. Avui a La Gandula, la secció estiuenca d'ElNacional.cat, et portem els millors plans per fer en família a un preu molt econòmic. No tot és gastar a l'estiu, i encara que cada cop menys, encara queden algunes activitats que podem gaudir de forma gratuïta. Entre ells, els gorgs d'aigües medicinals, gratuïtes, termals i amb propietats curatives o de millora de malalties cutànies i articular. En concret el pla que portem és una escapada als Banys de la Hedionda, que es troben a Casares (Màlaga), un dels denominats 'pobles blancs' i que gaudeix d'un espai d'aigües termals i medicinals riques en sofre.
🤽 Aquests són els beneficis del termalisme per als esportistes
Els banys termals de Juli Cèsar
Casares és una petita localitat malaguenya amb 4.000 habitants considerada Conjunt Històric Artístic des de 1978. El recinte dels banys impressiona per la seva estructura arquitectònica, compost per una planta quadrangular, una imponent volta esfèrica central i dues galeries amb voltes de canó en els laterals que deixen testimoni de l'enginy i el mestratge dels constructors romans. Al llarg dels anys ha viscut moltes remodelacions i adaptacions, des de l'origen romà fins a la irrupció dels àrabs que van ampliar els murs i les canalitzacions.
Hi ha moltes llegendes entorn dels banys de Hedionda, datats l'any 61 abans de Crist. Es diu que el diable va exhalar el seu últim alè precisament en aquestes aigües abans que l'apòstol Santiago l'expulsés, per això s'explicaria l'olor característic a sofre. Tanmateix, la més popular li atribueixen a l'emperador romà, Juli Cèsar, que també es va banyar en aquestes aigües termals per alleujar el dolor d'una malaltia. En aquella època els soldats romans estaven infectats de sarna, i es van banyar a les termes, per intentar curar-se. Finalment, segons l'oficina de turisme de Casares, Juli Cèsar es va curar en aquestes aigües d'una infecció, i com a mostra d'agraïment va ordenar construir els banys que avui es conserven.
@gpsmalaga ¿Conoces los Baños de la Hedionda? Situados en un ídilico rincón en la margen derecha del río Manilva, entre árboles de ribera, en ellos se dice que Julio César sano de un mal de herpes tras sumergirse en sus aguas. A unos metros de los Baños sobre el río Manilva se encuentra el Puente Acueducto de los Baños, fué construido en el siglo XVI y de conserva en perfecto estado. Este baño de origen romano y recopilación árabe recoge las aguas sulfurosas,.de fuerte olor a azufre, que manan en la margen derecha del río. Guarda en favoritos para no olvidarlo y etiqueta a la persona con la que te gustaría visitarlo. Visita nuestro canal de YouTube @gpsmalaga Buscanos en redes @gpsmalaga #casares #riomanilva #bañosdelahedionda #malaga #bañosmedicinales #aguamedicinal ♬ Oublie-moi - Emkal
Aigües medicinals
La importància històrica dels banys radica en la seva funció com a centre de benestar i per les seves capacitats curatives. Les aigües, riques en minerals, es mantenen amb una temperatura d'aproximadament 21 graus durant tot l'any i s'han fet servir per tractar diverses afectacions de la pell, com erupcions cutànies i dermatitis. La seva popularitat entre els banyistes ha perdurat al llarg dels segles, convertint-los en un punt de referència en el paisatge cultural de Màlaga. Les termes es troben al marge dret del riu Albarrán, que també és un entorn amb molta vegetació i en el qual des de 2016 hi ha una sèrie de piscines naturals pròximes als banys. Actualment, és un dels destins preferits per als jubilats i pensionistes, que se senten molt atrets per la qualitat d'unes aigües riques en sofre.
L'accés és lliure i gratuït, tot i que, l'Ajuntament de Casares ha engegat una sèrie de mesures per conservar el patrimoni. El consistori ha establert una limitació de l'aforament a 24 persones, per tant, és necessari fer una reserva a les hores punta, establertes des de les 12:00 fins a les 19:00 hores, del 2 de juliol al 9 de setembre. La reserva és de màxim 1 hora per gaudir de les termes. Per arribar fins als banys de la Hedionda es pot utilitzar tant l'autobús com el cotxe. Des de Màlaga, el viatge fins als banys és d'1 hora i 20 minuts aproximadament per l'AP-7, que inclou viatges. En canvi, si sortim des de Cadis el trajecte durarà 1 hora i 30 minuts per l'A-381, on també hi ha peatges.