La tornada a l'escola requereix la implantació d'una sèrie de rutines per als més joves que els permeti poder desenvolupar tot el seu potencial i suportar l'esforç físic i mental que requereixen els nou mesos que hi ha per davant fins que finalitzi el curs. Però els experts estan donant la veu d'alarma sobre l'impacte derivat de l'ús de les xarxes socials entre els més joves, especialment la Generació Z, aquells nascuts entre aproximadament 1995 i 2010.
Suport científic
Un recent estudi dut a terme per l'Acadèmia Nord-Americana de Medicina del Son conclou que el 93% de la Generació Z perd diàriament hores de son necessàries perquè es fiquen al llit més tard a causa de l'ús que realitzen de les xarxes socials.
Entre totes les xarxes, TikTok, que el 2021 va superar en ús a d'altres, desenvolupa una autèntica addicció entre molts joves que tenen veritables problemes per deixar de veure un vídeo després d'un altre i roben hores de son necessàries per al seu correcte desenvolupament físic i cognitiu, la qual cosa afecta profundament el seu benestar.
Una altra investigació recentment duta a terme a la Xina subratlla que l'ús d'aquestes aplicacions contribueix a generar més fatiga durant el dia, a més de per les menys hores de son, perquè la llum blava que produeixen aquests dispositius també afecta negativament els ritmes circadiaris de l'organisme.
Les persones entre 13 i 18 anys necessiten de 8 a 10 hores de son a les nits, i els adults de 18 a 64 anys han de dormir almenys set hores. Les conseqüències de no fer-ho pot provocar alteracions en la memòria, l'aprenentatge, l'estat anímic l'atenció, la concentració, la funció immune o la regulació hormonal. A més, també augmenta el risc de tenir malaltia cardiovascular, diabetis tipus 2, demència i càncer.
Per evitar que les xarxes socials afectin de manera tan negativa a la salut, el millor és educar els més joves que facin un ús responsable. En primer lloc, establint un límit de temps diari, sobretot a última hora del dia, i no fer-ho mai quan s'està al llit a punt d'adormir-se. Per no caure en temptacions, el millor és establir una rutina per anar al llit, sobretot entre els més petits, que inclogui un temps de relaxació abans de dormir. Per substituir-lo, és millor dedicar temps a la lectura que pot induir al son i a més no emeten llum blava ni afecta els cicles circadiaris.
Finalment, tampoc no s'ha de consultar el telèfon a primera hora del matí, perquè es pot desenvolupar ansietat per la sensació de perdre's els continguts que circulen a les xarxes socials. Per evitar-lo, també és bo adquirir una rutina que pot incloure fer exercici, meditar o donar-se una dutxa que els allunyi de les pantalles.