El català està perdent cada cop més paraules, fet que pot provocar que el nostre llenguatge quedi malparat si aquesta dinàmica continua prolongadament en el temps. Hi ha dues raons que fan que es perdin paraules del català, una és si han deixat d'existir o bé quan les paraules de nova creació substitueixen les que ja existeixen. A més, els castellanismes i anglicismes també són un motiu més que provoquen la desaparició de moltes paraules del nostre idioma. 

🌇Els refranys més ofensius dels pobles catalans: els coneixes tots?

💭10 expressions que dius sense pensar en castellà (i tenen versió en català)
 

Paraules que ara només s'utilitzen en un context culte o literari

En aquest context podem veure com molts mots han perdut totalment el seu significat i ara tan sols són utilitzats en un context literari o fins i tot culte com per exemple: debades, ensems, antany, adesiara, gambades, clepsa, de gairell, a gratcient, àdhuc, de bell antuvi, menester, guaitar, deixondir o paüra. 

També hi ha altres paraules catalanes que pertanyen a diverses variants geogràfiques que han perdut molta força o quasi tota, alguns d'aquests exemples són: espill, gitar, moresc, al·lot, arruixó, redol, fato, potxó o acotxar (en referència a ajupir-se). Aquests exemples evidencien clarament que la desaparició de gran part del llenguatge català no és un invent i cada cop avança amb més rapidesa. 

Els més joves ja no utilitzen aquestes paraules en català

Altres paraules que també s'estan perdent, sobretot entre les generacions més joves, poden ser: murga, xamós, surra, beure a galet, voraviu, dèria, enravenar, carallot, capsigrany, cabòries, treure el cap, anar a missa... Conservar les paraules de la nostra llengua que fan referència a expressions del dia a dia, sobre el món o sobre qualsevol altra qüestió és clau per poder conservar el patrimoni de la llengua catalana. 

Com també hem destacat anteriorment, la introducció de paraules en castellà i anglès al nostre llenguatge és un altre factor molt potent que juga un paper fonamental a l'hora de la desaparició de gran part del llenguatge català. D'aquesta manera, mai estarà malament introduir nou llenguatge que provingui d'altres idiomes que s'usi habitualment, ja que voldrà dir que el poble català se sent còmode utilitzant-lo, encara que també és molt important que no desterrem paraules com les que hem destacat, ja que totes elles formen part de la riquesa del nostre bonic idioma. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!