El World Happiness Report del 2024 ha tornat a situar Finlàndia al capdamunt de la llista dels països més feliços del món. És el setè any consecutiu en què Finlàndia lidera aquest prestigiós rànquing. Quin n'és el secret? Un psicòleg finlandès n'ha investigat les possibles causes.
😁 L'hàbit que has de canviar per aconseguir la felicitat segons un expert de Harvard
👌 6 preguntes bàsiques que t'aproparan a la plenitud i la felicitat
Què diferencia els països feliços
Davant els resultats de l'informe sobre els països més feliços del món, una bona pregunta que caldria fer-nos seria la següent: què es considera que és un 'país feliç'? El World Happiness Report analitza dades proporcionades per l'Estudi Mundial de Gallup, que engloba factors claus com el suport social, l'expectativa de vida saludable, la llibertat personal, la generositat, la percepció de corrupció i el PIB per càpita.
Així, a Finlàndia, factors com un suport social robust, una extensa cobertura de serveis de salut i educació i un alt nivell de seguretat ciutadana contribueixen significativament a la percepció de benestar dels seus habitants. No obstant això, el prestigiós filòsof i investigador finlandès en psicologia, Frank Martela, ha volgut explorar les causes més profundes de la felicitat a Finlàndia. Les seves conclusions ofereixen una perspectiva nova i interessant sobre com els habitants de Finlàndia tenen una vida equilibrada i feliç.
Els 5 secrets de la felicitat a Finlàndia
Segons Frank Martela, la felicitat a Finlàndia es basa en principis bàsics, que inclouen viure segons els teus propis termes, compartir coneixements, practicar actes de bondat aleatoris, ser un bon veí i gaudir de moments de tranquil·litat compartits. Segons aquest psicòleg, aquests serien els consells que podríem extreure dels ciutadans de Finlàndia per arribar a ser tan feliços com ells:
-
Viu segons els teus termes, no segons les expectatives d'altres: A Finlàndia, menys pressió social sobre l'estatus permet als individus perseguir camins de vida autèntics i personals.
-
Converteix-te en un expert i comparteix el teu coneixement: Encoratjar l'excel·lència i la participació comunitària en allò en què cadascú és apassionat reverteix en una major felicitat.
-
Practica actes de bondat aleatoris: Aquesta pràctica promou el benestar personal i enforteix els vincles comunitaris.
-
Sigues un bon veí: La cooperació i el suport mutu són claus en la cultura finlandesa, reflectits en el terme talkoot finès. Es tracta d'una paraula que serveix per descriure com els veïns, els companys de feina o del poble poden reunir-se per tirar endavant una feina de manera col·lectiva que pugui ajudar algú.
-
Accepta els moments de tranquil·litat compartida: Valorar la companyia i la natura sense necessitat de diàleg continu és un dels grans secrets de la felicitat dels finlandesos.
Altres països feliços de la llista
Tot i que Finlàndia encapçala la llista, altres nacions no es queden enrere. L'informe també destaca casos com Dinamarca i Lituània, que lideren en grups d'edat específics, fet que demostra que la felicitat pot variar significativament depenent de factors demogràfics i socials. Això subratlla la complexitat de mesurar la felicitat a escala global, on factors culturals, econòmics i polítics hi tenen un paper preponderant.
Quin lloc ocupa Espanya a aquesta llista
Espanya ocupa la posició 34 a la llista del World Happiness Report 2024, dues posicions per sota en relació amb la llista del 2023. Es tracta d'un lloc molt baix a la llista i respon a la percepció de riquesa que tenen els espanyols.
Els responsables de l'informe destaquen enguany, però, que es registren diferències notables a Espanya entre la percepció de felicitat que tenen les persones de més edat i les joves. Noruega, Suècia, Alemanya, França, el Regne Unit i Espanya són països on les persones grans són significativament més felices que les persones joves. No passa el mateix a països com Portugal i Grècia, que mostren un patró invers.