Presumeixo d'hort perquè m'ha costat mantenir els tomàquets, els enciams i tota la família de verdures que omplen de color els plats a casa. He viscut mil fracassos, se m'han mort mil plantes, i he perdut mil collites. És una llauna, la veritat, però un aprèn dels fracassos, i els meus fracassos m'han ensenyat a bregar amb algunes plagues. No és que ho regui tot amb aigua beneita per deslliurar-me'n, és que vaig trobar entre els que saben alguns mètodes casolans que fulminen tota mena de plagues, fins i tot la temuda aranya vermella. Abans veia com cada pocs estius aquestes aranyes s'alimentaven de la saba de les meves plantes, deixaven seques les fulles i, és clar, l'estrès acabava per menjar-me a mi.

🪴 Com fer un hort urbà a casa: els 5 passos bàsics per iniciar-se i gaudir-ne
 

🪲 Com tractar el pugó de les plantes: 5 remeis casolans
 

Al final, per evitar l'aranya vermella, el millor és ser preventiu i assegurar-se que les plantes no pateixen cap estrès hídric (que és el detonador de la majoria de plagues d'aranya vermella). Però si, malgrat tot, aquests molestos àcars van a buscar el teu hort, aquí tens mètodes casolans que he provat i m'han funcionat molt bé.

Els meus mètodes casolans per dir-li adeu a l'aranya vermella

Sé que existeixen alguns insecticides específics per a aquest àcar golafre de mig mil·límetre, però com cada vegada soc més eco-friendly i no m'agraden els aerosols ni els químics que puguin danyar els ecosistemes ni la salut, em vaig posar a investigar i vaig descobrir diversos sistemes casolans, o menys agressius.

Suc d'heura

Aquest va ser el primer mètode que vaig provar, fa anys. Com que tenia heura al jardí, vaig preparar un remei natural contra l'aranya vermella. Vaig recollir 1 kg de fulles i branques, no molt grans, vaig trossejar tot amb una tisora de podar en una cubeta de plàstic. I després vaig afegir 10 litres d'aigua, però no de l'aixeta, aigua de pluja que tenia recollida. Hi ha moltes maneres d'aprofitar l'aigua de pluja.

Això ho vaig macerar dues setmanes a l'ombra. Amb un pal em vaig posar a remoure 5 minuts cada dia, com aquestes bruixes que preparen beuratges. Ah, molt important tapar després de remoure. Al cap de dues setmanes, ho vaig colar dues vegades i ho vaig ficar en una ampolla amb difusor. Em va sobrar gairebé tot el difusor, i això que l'efectivitat de la barreja dura un any sencer.

Infusió de tabac

Allò de l'heura va estar bé, però en conjunt havia estat tot molt aparatós, i una altra recepta més senzilla que vaig trobar em permetia utilitzar una cosa que fins no fa gaire sempre tenia a mà: tabac picat.

L'únic que vaig fer va ser barrejar 60 g de tabac en 1 litre d'aigua, vaig afegir 10 g de sabó natural i vaig remoure. Un cop van passar 14 hores el vaig passar a un esprai i durant dos mesos polvoritzava una vegada a la setmana. I ni rastre de les aranyes ni d'altres plagues. Serà veritat que el tabac mata 😜

Solució d'all

Resulta que ja no fumo, i a casa ja no hi ha tabac, ni lligat, ni de lligar. Però l'aranya vermella no perdona i aquest juliol em va atacar les tomaqueres. Així que vaig haver de provar un sistema alternatiu, i se'm va ocórrer donar-li una oportunitat a la solució d'alls. I he de dir que, encara que pudent, té una efectivitat tremenda, i és molt senzilla de preparar. La recepta exacta te la vaig explicar en aquest article sobre les plagues de les tomaqueres:

🍅 Les 4 pitjors plagues del tomàquet: com prevenir-les i eliminar-les
 

Oli de Neem

Aquesta no l'he provat, però serà la següent que provi (ja que l'olor de peus de la solució d'all és una mica massa fort per al meu gust). Pel que sembla és molt efectiu per a moltes plagues, igual que el sofre mullable, encara que això sí, ambdós no s'han d'utilitzar alhora (sofre i oli de Neem) perquè produeix una reacció fitotóxica.

I així és com he acabat (i tornaré a acabar) amb l'aranya vermella, amb mètodes casolans. També he après a prevenir-la seguint uns consells del viver: controlo que el nitrogen de l'adob sigui alt, observo les plantes amb regularitat i les rego bé perquè no s'eixuguin i vinguin les aranyetes a allotjar-se. Això d'enfrontar-se a les plagues sense usar químics és una gran notícia per a les meves al·lèrgies i el medi ambient. Espero que et siguin d'utilitat aquests sistemes si t'enfrontes a la mateixa odiosa plaga!