Els científics i conservacionistes no es cansen de repetir-nos que l'empremta humana és una de les grans responsables de l'extinció de molts animals. Els arrenquem la pell per tenir la bossa o les sabates de moda, els cacem per tenir-los de trofeu sobre a la llar de foc o ens donem un bon tiberi amb la seva carn i ara se suma un error colossal que està acabant amb milions de voltors i àguiles: els fàrmacs que administrem als animals de granja. En concret, el diclofenac, l'antiinflamatori més utilitzat per al deteriorament de les articulacions.

🪰 Ja no hi ha insectes aixafats contra el parabrisa del teu cotxe, i és una molt mala notícia
 

🦤 Quines són les principals causes de mort de 60 milions d'aus a l'any?
 

És que els animals de granja tenen reuma o artritis?


La resposta és clara: no. L'objectiu de medicar els animals és aconseguir una producció càrnia més gran en el menor temps possible. Però el que aporta a la indústria, el treu a la pròpia naturalesa: El diclofenac i altres antiinflamatoris no esteroïdals, causen un efecte letal sobre aquestes aus carronyeres. Literalment, els rebenta el fetge.

El sud d'Àsia va rebre el pitjor cop després de perdre el 99% d'exemplars de voltors a causa d'aquest fàrmac. Espècies com el voltor dorsiblanc bengalí es troba ja al caire de l'extinció. Com van descobrir que el diclofenac era el culpable? Perquè els voltors morien amb gota visceral en ingerir els cadàvers d'animals de granja que havien estat administrats amb aquest medicament. Què s'ha fet sobre això? Com ha respost Espanya?

aus dia mundial voltor
Voltors volant en cercle. Imatge: SteveAllenPhoto999

No al Diclofenac

Després que els científics presentessin proves convincents, l'ús de diclofenac va ser prohibit a l'Índia, el Pakistan i el Nepal el 2006. Quatre anys després, Bangla Desh va fer el mateix. La solució? Substituir el diclofenac per ràpidament per meloxicam, un medicament amb propietats similars per als animals de granja però lliure d'efectes nocius per a les aus. Quan crèiem poder dormir tranquils, sorpresa!: Espanya aprova el 2012 l'ús de diclofenac en veterinària, el que va fer saltar les alarmes entre les associacions conservacionistes.

Existeix molta controvèrsia sobre això: d'una banda, estan els estudis que afirmen que a Espanya l'administració de diclofenac està controlada i al prospecte s'adverteix a l'usuari de què el producte "no haurà d'administrar-se a animals susceptibles d'arribar a la cadena tròfica de la fauna salvatge", i, d'altra banda, parlen els fets: les morts registrades als països asiàtics per diclofenac i la primera mort registrada a Espanya per un fàrmac similar, un voltor comú que va tenir la mala sort de caçar a Andalusia una presa a la qual li havien administrat l'antiinflamatori flunixin. I la pitjor notícia: les àguiles també van començar a patir les mateixes conseqüències.

En el dia d'avui, els conservacionistes i organitzacions de calibre com la SEU/BirdLife i altres de nivell local i nacional, lluiten per la prohibició de l'ús d'aquests antiinflamatoris i exigeixen un ús farmacològic responsable, que no posi en risc la nostra salut, els ecosistemes ni l'economia. A Espanya es concentra el 90% de la població de voltors de tot Europa i un 47% d'àguiles. Et quedaràs sense fer res o t'uniràs a la proposta de prohibició del diclofenac en SEU/Birdlife?

⚡️ Endesa: per la protecció de les àguiles cuabarrades, en perill a Catalunya