Cada cop hi ha més bars que limiten el temps de consumició segons el que es prengui. Alguns usuaris ja han denunciat aquestes pràctiques que es duen a terme en ciutats com Barcelona o Bilbao, especialment ara a l’estiu quan hi ha un boom turístic. De fet, un estudi de la revista especialitzada ExpoHoreca ja alertava que cada cop era més comú i assegurava que era una pràctica que es podria estendre arreu del territori per tal d’optimitzar els serveis. És legal limitar el temps de consum a bars i restaurants? Avui, a La Gandula, analitzem si és legal o no aquest límit de temps.
La llei depèn de cada territori. A Catalunya hi ha un buit legal, ja que no existeixen normes expresses que limitin o prohibeixin aquestes pràctiques i això obre la porta al límit de temps. Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), se sobreentén que si l’establiment ha informat de manera clara i precisa al consumidor abans del servei, podria fer-ho, perquè el client ho haurà acceptat. El client pot decidir i eventualment molts consumidors canvien la seva decisió de consumir a favor d’un altre establiment", explica l’OCU. En cas contrari, si no s'ha avisat el bar podria estar incomplint els drets del consumidor, que podria fer una queixa per deixar constància de la disconformitat amb el servei. Aleshores, l’administració pública podria prendre mesures al respecte. “
Exigir un nombre de persones
En aquesta mateixa línia, alguns usuaris també han denunciat que en alguns establiments s’exigeix un mínim de persones per seure en una taula. En alguns casos és de dues i d’altres de tres persones, però el que queda clar és que no permeten que una persona sola ocupi una taula perquè no els surt tan a compte el servei. En aquest supòsit tampoc hi ha una norma expressa.
El cas de les Illes Canàries
En canvi, a les Illes Canàries sí que han abordat aquesta qüestió. Concretament, la norma diu que “els establiments comptaran amb normes internes d'accés i permanència en què es recolliran les condicions d'entrada, d'estada i d'ús dels seus serveis i instal·lacions i l'horari d'obertura i tancament, així com els horaris de menjador o cuina”. Per tant, en aquest cas, els bars i restaurants poden imposar la seva pròpia llei.