Peramea, una encantadora vila situada en el municipi de Baix Pallars, a la comarca del Pallars Sobirà, és un lloc de gran riquesa històrica i cultural. Declarada Bé Cultural d'Interès Nacional en 1985, Peramea destaca pel seu patrimoni, que no és poc, i el seu curiós entramat urbà medieval. Peramea es va fusionar amb Gerri de la Sal, Baén i Montcortès de Pallars l'any 1969 per formar el municipi actual del Baix Pallars.

🏘️ Els 7 pobles amb més encant de la província de Lleida
 

⛰️ Els 5 pobles amb més encant del Pirineu Catalans
 

Origen i Història de Peramea

El nom de Peramea prové del llatí 'Petra Media', que fa referència a una penya rocosa en el Pla de Corts on s'aixecava el castell de Peramea, avui dia en ruïnes. Els primers documents que esmenten a Peramea daten del segle X, la qual cosa subratlla la longeva història d'aquesta vila.

El nucli medieval de Peramea s'organitza entorn de dos carrers paral·lels principals. Una d'elles conserva una façana porticada que és testimoni del seu passat artesanal. El poble té l'estructura característica d'una vila tancada, un tipus d'assentament compacte i agrupat on les parets de les cases actuen com a muralles, una característica que accentua el seu encant i atractiu històric.

Què veure a Peramea

Peramea compta amb una sèrie de monuments i estructures que reflecteixen la seva rica història.

  • El castell de Peramea, encara que en ruïnes, és una mostra de l'important paper defensiu i estratègic que va tenir a la regió. A més, al cim d'un petit turó fora del recinte emmurallat, es troba la Torre de Colomers, una segona fortificació que vigilava l'àrea i servia com a punt avançat de defensa.
  • L'Era d'Ortega és un altre punt destacat. Situada en un extrem de la vila, aquesta era és ara la seu del grup cultural Lo Vent de Port. Aquest espai actua com a centre d'informació i difusió cultural, organitzant visites guiades, exposicions, xerrades i tallers. L'Era d'Ortega és un clar exemple de l'economia de subsistència basada en l'estructura familiar que va prevaler fins a mitjans del segle passat.
  • En sortir de Peramea en direcció a Bretui, es troba la Font de Sant Cristòfol. Aquesta font, l'abeurador dret de la qual és un sarcòfag dels segles XII-XV, s'ubica al lloc on s'aixecava l'antiga església romànica de Sant Cristòfol. La tradició local suggereix que en aquest lloc hi va haver una cel·la monàstica o una parròquia, i les excavacions han revelat restes d'enterraments i materials constructius, la qual cosa reforça la seva importància històrica.
  • El Dolmen de la Mosquera és un altre testimoni del passat ancestral de la regió. Aquest monument megalític de l'Edat de Bronze és un dels diversos que es troben en el Pla de Corts. L'existència d'aquests dòlmens i les troballes arqueològiques a la zona indiquen que aquesta àrea ha estat un lloc privilegiat per a l'ocupació humana des de temps prehistòrics a causa de les seves favorables condicions orogràfiques i climatològiques.
  • L'església de Sant Cristòfol, situada sota la roca del castell, és un altre dels tresors de Peramea. Aquest temple, que presenta elements dels estils romànic, gòtic i barroc a causa de diverses ampliacions i rehabilitacions, acull les relíquies dels Sants Màrtirs. Cada 28 de desembre, dia dels Sants Innocents, aquestes relíquies es treuen perquè els fidels les venerin. L'església també conserva una talla de fusta policromada de la Verge del Remei del segle XIII, una pica baptismal gòtica i diverses talles barroques.

Rutes de senderisme a Peramea

Peramea-Estany de Montcortés (Circular)

La ruta que parteix de Peramea i arriba fins al Llac de Montcortès és una excel·lent opció per a una caminada tranquil·la i familiar, amb poc desnivell i adequada per combinar amb altres activitats a la zona. No és necessari portar molta aigua, ja que hi ha fonts disponibles a Bertui i Montcortès.

Iniciem la nostra aventura deixant el cotxe a Peramea. A la sortida del poble, prenem un sender estret i descendent. Després d'aquesta baixada, comença la pujada més llarga de tota la ruta, que ens porta a Bertui, el punt més alt del recorregut. Des d'allà, seguim cap a Montcortès i el seu famós llac. El camí de tornada és el mateix fins a Montcortès. Després, creuem el poble i prenem un camí que passa per hortes fins a arribar a Cortscastell, una petita població ramadera situada en el Pla de Corts. Des d'aquí, una pista ens condueix a la carretera de La Pobleta de Bellveí a Gerri de la Sal. Després de recórrer un quilòmetre i mig per aquesta carretera, arribem novament a Peramea.

Powered by Wikiloc

Peramea - Bosc Encantat - Balestui

Aquesta ruta també comença a la vila medieval fortificada de Peramea, en direcció a Montcortès. A 50 metres de la sortida del poble, prenem el Camí Vell de Balestui. El camí travessa camps de cultiu i ascendeix per la solana, oferint una vista impressionant de Peramea. Després ens endinsem al bosc encantat de Balestui, un entorn humit d'alzines que sembla tret d'El Senyor dels Anells. És important tenir precaució durant la temporada de caça. El sender travessa un riu abans d'arribar al petit nucli de Balestui.

Powered by Wikiloc

Com arribar a Peramea

Peramea es troba el nord del Pla de Corts. L'accés per carretera es realitza pujant per la desviació de la N-260 que connecta Gerri de la Sal amb La Pobleta de Bellveí, passant també per Bretui i Montcortès. Un altre camí d'accés és des de la N-260 per la desviació a Pujol en l'extrem nord del congost de Collegats.