La lluita per la reducció de residus i emissions és complexa, i a vegades pateix retrocessos. I pot ser que siguem a les portes d'un, ja que un recent estudi d'investigadors del CSIC ha demostrat que les bosses compostables amb què estem reemplaçant les de plàstic resulten més tòxiques per a l'entorn que les seves predecessores. Una notícia preocupant que t'expliquem des de la nostra secció GreeN.

🧊 Com quedaria Catalunya si es desfés el gel dels pols?
 

♻️ Apple llança els seus primers productes neutres en carboni. Quin impacte tindrà?
 

No és or tot el que resplendeix, ni sostenible tot el que es composta

Saps les bosses de plàstic biodegradable que trobem a les seccions de fleca o de fruita i verdura dels supermercats, i que porten el segell “OK Compost”? En teoria, aquestes bosses, igual que les biodegradables que demanes a la caixa per emportar-te la compra, són reciclables i ecològiques: en ser compostables, pots tirar-les amb les restes orgàniques i es desfaran igual, reintegrant-se en el cicle de nutrients. Una mesura excel·lent per al nostre sistema de consum i que fa reduir les bosses de plàstic, que tant temps romanen sense degradar-se.

Però aquest estudi preliminar publicat en el Journal of Hazardous Materials ha posat aquest nou sistema cap per avall. La investigació ha estat liderada per científics de dos instituts del CSIC: l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) i l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC) i consistia a analitzar la toxicitat de tres tipus de bossa: les compostables, les de plàstic convencional, i les de plàstic reciclat.

BOSSA|BORSA COMPOSTABLE

Aquesta toxicitat s'analitzava sobre cèl·lules de peixos zebra, simulant el procés de degradació dels tres tipus de bossa: primer amb les bosses directament, després amb les bosses foto envellides amb rajos ultraviolats, i finalment amb els petits fragments restants en convertir-se en compost. A més, es va analitzar l'adob que resultava del compostatge. I els resultats han estat inesperats: les més tòxiques són les bosses compostables.

Na Cinta Port, investigadora de l'IDAEA-CSIC i autora principal de l'estudi, explica en la nota de premsa del CSIC que

"Ens va sorprendre que les cèl·lules exposades a les bosses de plàstic convencional no mostraven rastres de toxicitat. Tanmateix, sí que la detectem en les biodegradables, les quals disminuïen la viabilitat de les cèl·lules."

No només això: les bosses de plàstic reciclat també eren més tòxiques que les de plàstic convencional, que a la fi resultaven inerts. A què pot deure's? Explica Port que:

"La nostra hipòtesi és que els fabricants afegeixen additius químics per elaborar les bosses biodegradables que podrien ser especialment tòxics".

Aquest problema es trasllada després a l'adob fabricat amb aquestes bosses compostables, ja que s'acumulen els tòxics, i això podria suposar la contaminació de les collites i un problema de salut pública. Segons l'Amparo López Rubio, investigadora de l'IATA-CSIC i una altra de les autores de l'estudi

"És necessari investigar exhaustivament la migració i l'ecotoxicitat d'aquests nous materials i establir un bon marc normatiu, basat en l'evidència científica, que asseguri la innocuïtat dels mateixos abans que arribin al mercat. Necessitem una interacció oberta i transparent amb les empreses que permeti avançar en el desenvolupament de materials que, a més de ser més sostenibles, siguin segurs".

Això de la “interacció oberta i transparent amb les empreses” no és una frase a l'atzar: un dels problemes d'aquest estudi és que no s'han pogut identificar els compostos tòxics, perquè la majoria d'additius que utilitzen les empreses que fabriquen bosses compostables estan protegits per patents.

No és moment, doncs, per a secrets industrials que puguin posar en risc la salut pública i els avenços aconseguits contra la contaminació del medi. Encara que aquest és un estudi preliminar, i continuaran realitzant-se noves investigacions, aquests resultats indiquen que cal començar a prendre mesures per regular els additius plàstics que s'afegeixen a les bosses compostables… o haurem de buscar una nova solució.

Potser ha arribat el moment de tornar de nou i per sempre a les bosses de tela per a tot?


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.