Quan és Setmana Santa o quan comença la Setmana Santa és una de les preguntes més comunes quan s'acosten les dates típiques dates de celebrar-la, entre el març i l'abril. Abans de res, per aclarir la qüestió, et direm que aquest any 2025, la Setmana Santa comença a Catalunya el Diumenge de Rams, 13 d'abril i que els dies festius són el divendres 18 d'abril i el Dilluns de Pasqua, el 21, també anomenat dia de Glòria o de Resurrecció. Ara que ja coneixes aquesta valuosa informació, saps per què cada any canvien els dies de celebració de la Setmana Santa? T'expliquem per què passa i per què el papa Francesc ha demanat que la Setmana Santa se celebri a partir d'ara sempre en una data concreta per eliminar aquesta flexibilitat. 

📍 Setmana Santa 2025: quan és, calendari i dies festius a Catalunya

📆 Calendari laboral Catalunya 2025: tots els ponts i dies festius 

 

Com es calcula la data de celebració de la Setmana Santa

La Setmana Santa no té una data fixa cada any perquè la seva celebració es basa en el calendari lunar i en l'equinocci de primavera. Com es calcula aleshores la data de celebració de la Setmana Santa? El Diumenge de Pasqua se celebra sempre el primer diumenge després de la primera lluna plena que té lloc després del 21 de març, que és quan es considera que comença la primavera. Això vol dir que pot caure en qualsevol moment entre el 22 de març i el 25 d’abril. Aquest criteri es va establir fa molts segles, concretament l’any 325, durant el Concili de Nicea. Allà es va decidir fixar una norma comuna perquè fins aleshores cada comunitat celebrava la Pasqua en dates diferents. També van acordar que, si la primera lluna plena de primavera cau en diumenge, la Pasqua s'ajorni al diumenge següent, per no fer-la coincidir amb la Pasqua jueva.

Per exemple, aquest 2025 la primera lluna plena després del 21 de març cau el diumenge 13 d’abril. Per tant, com coincideix en diumenge, s’aplica la norma establerta al Concili de Nicea: la Pasqua es passa al diumenge següent per evitar que coincideixi amb la Pasqua jueva. El Diumenge de Rams és una setmana abans del Diumenge de Pasqua, és a dir, el 13 d’abril. El Diumenge de Pasqua és el 20 d’abril.

Així és com, any rere any, la Setmana Santa es mou seguint el ritme de la lluna i l’arribada de la primavera.

Per què aquest ball de dates podria acabar

En els darrers anys, el papa Francesc ha manifestat el seu desig que la Pasqua tingui una data comuna i fixa per a totes les esglésies cristianes. En concret, durant les segones Vespres de la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians celebrades a Roma, celebrades el 25 de gener de 2025, el Papa va expressar que seria “providencial” que les esglésies cristianes coincidissin en una mateixa data per commemorar la Resurrecció, tal com es feia abans que l’Església es dividís.

El pontífex va recordar que ja fa temps que el patriarca ortodox de Constantinoble, Bartomeu I, i el patriarca copte Tawadros II li van proposar aquest acord per unificar la data de la Pasqua. El Papa ho veu com una oportunitat no només litúrgica, sinó també ecumènica. Segons ell, una Pasqua comuna seria un gran pas cap a la unitat dels cristians, trencant amb segles de celebracions separades.

Encara no s’ha pres cap decisió definitiva, però el Vaticà continua treballant i dialogant amb les altres confessions per fer realitat aquest gest simbòlic i històric.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!