A partir dels 60 anys hi ha molts hàbits que considerem abandonar, com pot ser el fet de fumar o el menjar de forma poc saludable. Tanmateix, hi ha un costum arrelat en moltes persones que potser no estem considerant. Un estudi presentat recentment en la Conferència Internacional de l'Associació d'Alzheimer, ha posat el punt de mira en un hàbit molt comú entre persones de totes les edats i que si es manté a partir dels 60 anys podria afavorir un deteriorament cognitiu més ràpid en la vellesa. L'hàbit està relacionat amb el cafè i l'estudi revela com l'hauríem de consumir a partir dels 60 anys per obtenir els seus beneficis sense posar en risc la nostra salut.
☕ Claus definitives per saber si un cafè és de bona qualitat
🩺 Doctora Montse Folch: "Els perills del cafè"
El cafè és bo o és dolent?
En què quedem, el cafè és bo o és dolent? El cafè és una de les begudes més consumides al món, i els seus grans contenen una àmplia varietat de compostos bioactius, com la cafeïna i l'àcid clorogènic. Estudis observacionals previs han mostrat que el consum moderat de cafè i de te pot estar associat amb beneficis per a la salut, com la reducció del risc de malalties cardiovasculars. Tanmateix, segons aquesta nova investigació, seria important mantenir un consum moderat de cafè, almenys a partir dels 60 anys, per evitar possibles efectes adversos sobre la salut cognitiva a llarg termini. Així sembla que, com sempre, la clau està en l'equilibri.
Els investigadors d'aquest estudi de gran mida van examinar l'impacte de diferents quantitats de cafè i te en la intel·ligència fluida (una mesura de les funcions cognitives que inclou el raonament abstracte, el reconeixement de patrons i el pensament lògic). L'estudi va incloure més de 8,000 adults majors de 60 anys, amb una edat mitjana de 67.8 anys, que van ser seguits durant gairebé nou anys. Els investigadors van dividir el consum de cafè en tres grups: alt, moderat i nul. D'acord amb els resultats, aquells que en consumien quatre o més tasses de cafè al dia van presentar un deteriorament més ràpid en la seva "intel·ligència fluida", en comparació amb els que bevien d'una a tres tasses o no consumien cafè.
Aquesta troballa ressalta que un alt consum de cafè pot estar vinculat a un deteriorament cognitiu més accelerat amb el temps. En contrast, el consum moderat sembla tenir un efecte protector, el que suggereix que la moderació pot ser la clau per mantenir la salut cerebral. Van arribar a una conclusió: beure més de tres tasses de cafè al dia està relacionat amb un deteriorament cognitiu més ràpid amb el temps.
La possible alternativa al cafè
Curiosament, els resultats relacionats amb el te van ser diferents. Aquells que mai no van beure te van mostrar un deteriorament cognitiu més important en comparació amb els consumidors moderats o elevats d'aquesta beguda. Això suggereix que el te, a diferència del cafè, podria oferir més beneficis en termes de preservació cognitiva.
En qualsevol cas, si ets un aficionat al cafè i tens més de 60 anys, no t'obsessionis: simplement considera no superar-te amb aquesta beguda. Com assenyala la investigadora principal de l'estudi, Kelsey R. Sewell, PhD, de l'Advent Health Research Institute a Orlando, "l'excés d'alguna cosa no és bo, en general". Sewell subratlla la importància del consum moderat, destacant que, encara que el consum excessiu pot tenir efectes contraproduents, el cafè té beneficis potencials per a la salut.