Els recorreguts més comuns del Camí de Sant Jaume solen partir d'Astúries, França o Portugal, si és que no ho fan des de la mateixa Galícia, com en Sarria, un dels punts de partida habituals per als quals volen guanyar-se la Compostel·la amb el mínim recorregut possible. Però sabies que també pots fer el camí de Santiago a Catalunya?

🥾 Errors de principiant en el Camí de Sant Jaume que poden acabar amb tu
 

💡 Camí de Sant Jaume: algunes idees per allotjar-nos durant la ruta
 

Vegem per on transcorren aquests trams catalans, fets servir pels pelegrins des de l'Edat Mitjana.

L'origen del Camí de Sant Jaume a Catalunya

El camí de Sant Jaume a Catalunya enfonsa les seves arrels, com a mínim, fins al segle X, quan comencem a trobar les primeres referències documentals de pelegrins marxant a Santiago des de terres catalanes.

Aquestes rutes les feien servir no només els catalans, sinó viatgers d'altres parts d'Europa que entraven a la península o per la costa, o pel Pirineu Orientals. Per aquesta raó, hi ha diverses rutes d'entrada i un punt oficial de partida.

Les rutes catalanes del Camí de Sant Jaume

camí de santiago catalunya 2
Molta gent desconeix que l'abadia de Montserrat és el punt de partida del Camí de Sant Jaume a Catalunya. Imatge. Haveseen.

Un dels possibles inicis del Camí de Sant Jaume a Catalunya és a Port de la Selva, i passa per l'impressionant monestir de Sant Pere de Rodes. L'altre, per als pelegrins que entressin per França, comença a la Jonquera. Ambdues rutes es troben a Figueres, i des d'allà travessen diversos pobles i ciutats, de Figueres a Bàscara, de Bàscara a Girona, i després a Vic, i a Manresa, amb les seves rouredes i alzinars, fins a arribar al punt de trobada amb les rutes de Barcelona, i el punt de sortida oficial del Camí de Sant Jaume a Catalunya: Montserrat.

Una vegada sortim del monestir de Santa María de Montserrat, tenim per davant tres etapes de 77 quilòmetres: Montserrat a Igualada, Igualada a La Panadella, i La Panadella a Tárrega. I aquí el camí torna a dividir-se:

  • Un ramal passa per Lleida, el més tradicional. Travessa la vall de l'Ebre, s'uneix a Fuentes del Ebro amb el Camí de l'Ebre, i finalment s'uneix amb el Camí Francès a Logronyo. En total són 7 etapes d'uns 188 quilòmetres en total.
  • L'altre ramal és més llarg: 10 etapes i 243 quilòmetres en total, pujant per Balaguer fins a Osca i Santa Cilia de Jaca, des d'on es baixa la vall de l'Ebre fins a Logronyo per unir-se al Camí Francès.

En total, parlem de més de 300 quilòmetres de recorregut, una senyora ruta, que porta als pelegrins per multitud de pobles encantadors, esglésies i monestirs medievals, jaciments arqueològics, i paisatges inoblidables.

Hi ha albergs i senyalització al Camí de Sant Jaume de Catalunya?

La senyalització als camins és constant. La xarxa d'albergs, en canvi, no és extensa com en Astúries o Galícia, donada la menys afluència de pelegrins. Tanmateix, albergs hi ha, i també altres allotjaments que ofereixen descomptes a pelegrins.

Finalment, les credencials les obtindràs exactament igual, als diferents monestirs i llocs religiosos del recorregut, per la qual cosa no hi haurà problema en obtenir la Compostel·la.

Recórrer el Camí de Sant Jaume a Catalunya és una manera formidable de descobrir paisatges i enclavaments preciosos del país, i pot funcionar molt bé com a tram independent si estàs fent el Camí per trams. Així que esperem que aquesta mini guia bàsica t'hagi donat una idea general del desafiament, i si t'animes a recórrer-lo, t'ajudi a organitzar la ruta. Que gaudeixis de l'experiència!