Com cada any, amb el mes de març arriba el canvi d'hora. El març del 2023 no serà diferent i, de nou, haurem de moure les agulles dels rellotges per donar la benvinguda a l'horari d'estiu. Tot i que és un procés que fem dos cops l'any, el canvi d'hora sempre provoca molts dubtes. Quin dia i a quina hora es produirà el canvi d'hora? S'han d'avançar o endarrerir els rellotges? Dormirem més o menys hores? Quin canvi provoca l'horari d'estiu? Resolem totes aquestes preguntes i t'expliquem tots els detalls sobre el primer canvi d'hora del 2023.
🌷 Quan comença la primavera 2023: data, hora i tot sobre l'equinocci
📆 Calendari lunar març 2023: fases de la Lluna i fenòmens celestials del mes
Quan és el canvi d'hora de març 2023?
El canvi d'hora d'estiu sempre es produeix la matinada de l'últim diumenge de març. De manera que aquest 2023, l'entrada a l'horari d'estiu es farà la nit del dissabte 25 al diumenge 26 de març. Aquella matinada, quan el rellotge marqui les 2, s'haurà d'avançar a les 3. Així es farà a tot l'Estat excepte a les Illes Canàries, que faran el canvi a la 1 de la matinada. El canvi coincideix amb l'entrada a la primavera, que es produirà a principis d'aquella setmana.
🤔 Canvi d'hora 2023: realment ens ajuda a estalviar energia?
Canvi d'hora març 2023: s'han d'avançar o endarrerir els rellotges?
El canvi a l'horari d'estiu implica avançar les agulles del rellotge seixanta minuts de manera que les 2 passen a ser les 3. Per evitar confusions en despertar-nos el matí de diumenge, el més pràctic és modificar els rellotges la nit de dissabte, abans d'anar a dormir. En el cas dels telèfons mòbils o altres dispositius intel·ligents, aquest canvi d'hora es produeix de manera automàtica, i quan el rellotge marca les 1:59 de la matinada, en el següent minut directament salta a les 3. Aquest canvi d'hora suposa que hi ha una hora que "desapareix", la qual cosa significa que aquella nit dormim una hora menys.
Què canvia amb l'horari d'estiu 2023?
El canvi d'hora busca fer coincidir la jornada laboral amb les hores de llum natural per estalviar energia. L'horari d'estiu suposarà que a primera hora del matí no hi haurà llum, perquè el sol sortirà més tard, però a canvi, fosquejarà més tard, i per tant tindrem més hores de llum a la tarda. Però, per què passa això? Mentre que en ple hivern el sol surt cap a les 8 del matí, quan ens apropem a la primavera aquesta hora va avançant fins a situar-se poc abans de les 7 del matí. En concret, el dissabte 25 de març, l'últim dia amb l'horari d'hivern, el sol sortirà a Barcelona a les 6:47 hores del matí. L'endemà, diumenge 26 de març, després d'entrar a l'horari d'estiu, clarejarà a les 7:45 hores. El capvespre es traslladarà de les 19:09 de la tarda a les 20:10.
Canvi d'hora 2023: l'últim?
El canvi d'hora va lligat, inevitablement, a l'eterna polèmica sobre si realment val la pena. Un informe de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) va estimar que l'estalvi amb el canvi d'hora seria de 6 euros l'any per llar, que en total serien 90 milions d'euros, i sumat a 210 milions més de l'estalvi de la indústria i les empreses, representaria un estalvi total de 300 milions anuals a l'estat espanyol. Tanmateix, l'estudi és del 2015, i el mateix organisme considera que està desfasat. L'any 2018, el Parlament Europeu, després d'una consulta ciutadana va iniciar un procés per acabar amb els canvis d'hora a tota Europa el 2019, però davant la manca de consens, es va estendre el termini fins al 2021. L'esclat de la pandèmia va relegar el tema a un segon pla, i arribats al 2023, encara no s'ha pres cap decisió.
D'altra banda, a Espanya existeix un segon conflicte, que planteja que l'horari que es fa servir és una anomalia. Espanya comparteix horari amb altres països europeus com ara França, Itàlia, Alemanya o Polònia, malgrat que té una posició geogràfica més occidental, similar a la del Regne Unit o Portugal, que tenen una hora menys. L'horari d'estiu implica que a Galícia, en ple juliol, el sol no marxi fins passades les 22 hores, i que en ple hivern, no es faci clar fins a les 9 del matí.
Davant la iniciativa del Parlament Europeu, Espanya va convocar un comitè d'experts per estudiar quina era la millor opció respecte al canvi d'horari. Els arguments per mantenir el d'hivern tot l'any estan relacionats amb criteris de salut, donat que és el més semblant a l'horari "natural", però en un país on el turisme suposa el 12 % del PIB, l'horari d'estiu també és atractiu. Davant aquesta disjuntiva, el comitè no es va posar d'acord i va decidir que el millor era no fer cap canvi fins que no hi hagués un consens compartit.