Catalunya amaga molts racons fascinants, i un d'aquests racons és un castell que destaca per ser un dels més misteriosos d'Europa. Aquesta fortalesa medieval, que també és la més gran de Catalunya i té més de 2.500 anys d'història, ha captivat a visitants i locals durant segles. Si encara no l'has visitat, has de saber que es troba només a 100 km de Barcelona! T'ho perdràs?

🏰 ¿Sabies que al centre de Barcelona hi ha un temple romà ocult?
 

🏠 Aquest és el poble de la Catalunya Nord que és un sacrilegi no visitar, segons National Geographic
 

El castell més misteriós de Catalunya

El conjunt fortificat de què parlem és el Castell de Cardona, erigit a 150 metres d'altitud sobre la ribera del riu Cardener. Fou la residència dels senyors de Cardona i la seva situació privilegiada els permetia defensar-se molt bé, ja que des del castell es podia controlar tota Cardona i la zona.

Un dels misteris que rodegen el Castell de Cardona és precisament que mai ha pogut ser conquerit, malgrat que l'edificació ha hagut de suportar diversos setges. De fet, la fortalesa de Cardona va ser la plaça militar catalana que va resistir més davant l'exèrcit borbònic durant la guerra de Successió.  Si vols saber per què aquest Castell ha pogut resistir els atacs, el més recomanable és fer una visita guiada la fortalesa moderna i les parts de l'antic castell comtal com la Torre de la Minyona, l'Església de Sant Vicenç de Cardona, el pati ducal i les fortificacions.

La "Torre de la Minyona" situada al castell de Cardona és un dels principals atractius turístics de la visita al castell, donat que se la vincula amb una llegenda. Aquesta llegenda narra la història d'Adalés, la filla del Duc de Cardona, i Abdalà, un príncep moro. Es van enamorar durant una festa al castell, però la seva relació era prohibida. Quan es va descobrir la seva relació, el Duc va tancar a Adalés a torre, condemnant-la a viure aïllada amb només pa i aigua. La llegenda diu que la torre va ser escenari del tràgic amor de la parella, i que a mitjanit, el fantasma d'Abdalà es pot veure rondant la torre buscant la seva estimada Adalés.

El misteri de l'habitació 712

L'octubre de 2010 el Castell de Cardona es va convertir en el primer parador-museu de Catalunya. Aquest parador està ubicat dins de recinte d'aquesta fortalesa. Localitzada al setè pis del Parador de Cardona, aviat la cambra 712 va ser motiu de desconcert per a molts dels seus visitants. No era pel seu encant, sinó més aviat pels misteriosos esdeveniments que s'hi vivien.

Els hostes van començar a reportar fenòmens estranys dins la mateixa habitació, com sorolls inexplicables, sensacions de presències invisibles, somnis inquietants i xiuxiuejos. Per a alguns, l'experiència va ser encara més intensa, ja que asseguraven que s'havien despertat amb mobles inexplicablement reubicats al centre de la cambra o que havien trobat les aixetes obertes.

Aviat es va començar a rumorejar que aquests esdeveniments podrien estar relacionats amb la llegenda de la jove cristiana del segle XI que es va enamorar perdudament d'un jove musulmà. Molts creuen que és el seu esperit el que ara vaga pel castell, espantant els hostes de l'habitació 712, situada just al costat de la torre.

Dins el Parador de Cardona es va rodar un episodi de Cuarto Milenio parlant de l'existència d'aquest fantasma a l'habitació 712. El Parador no reserva aquesta cambra, llevat que es demani explícitament. 

Castell de Cardona: la visita per resoldre tots els seus misteris

Però investigar les curiositats d'aquest castell, a la pàgina web de Turisme de Cardona es recomana una activitat titulada "El segrest de la Duquessa de Cardona". Es tracta d'una espècie d'Scape room virtual on representa que una nit, una dona es presenta a casa de l’alcalde dient que té un dels tresors més importants de la història de Cardona. L'activitat consisteix a descarregar una app que t'anima a seguir la visita per tot el Castell com si fossis un detectiu per descobrir els misteris ocults (i reals) de la vila de Cardona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!