Molt a prop de la frontera amb la Catalunya Nord hi ha un castell que s’eleva dalt d'un turó amb una mística única. Una fortalesa amb muralles i torres de vigilància que et trasllada a l’època medieval i que, actualment, es pot visitar. Es tracta del castell de Requesens, una fortificació a tocar de la Jonquera, a l'Alt Empordà, que et deixarà bocabadat. A continuació, t'expliquem tot el que has de saber d'aquest desconegut castell que ha estat escenari de conflictes, pel·lícules i, fins i tot, d'un comiat de solter de la reialesa! 

📍 El poble de la Catalunya Nord que penja d’una roca i que t’enamorarà amb els seus carrers empedrats

🔎 El màgic laberint a Catalunya ple de misterioses pedres que t'observen: un paisatge enigmàtic
 

Requesens, un desconegut castell emmurallat a Catalunya

El castell de Requesens es troba a només 7 quilòmetres del poble de Cantallops, molt proper a la Jonquera (Alt Empordà). Situada entre muntanyes, la finca corona un turó de les valls meridionals del puig Neulós, amb unes vistes privilegiades de la comarca. Aquesta fortalesa emmurallada conserva la seva estètica medieval, cosa que et permet fer un viatge en el temps, recorrent la fortificació. En els darrers anys, ha obert visites al públic perquè tothom pugui gaudir d'aquest entorn, que ha estat el protagonista de la famosa pel·lícula El Perfum.  Així mateix, el castell de Requesens va aparèixer a tota la premsa del cor el 2015, quan va ser l'escenari del comiat de solter de Pierre Casiraghi, príncep de Mònaco.

Castell de Requesens / Foto: Wikimedia Commons
Castell de Requesens / Foto: Wikimedia Commons

La història del castell de Requesens

La primera documentació on apareix mencionat Requesens data de l’any 859, quan existia el comtat Empúries-Rosselló, el qual es va acabar separant a finals del segle X amb intenció de poder administrar millor el territori. Això va desencadenar diversos conflictes entre comtes i figures de la zona, que van reclamar els territoris, reunificant i separant de nou els comtats. El castell de Requesens, que encara no tenia forma de tal, es trobava entre les propietats del comtat d'Empúries, però estava en territori rossellonès, fins que l'any 1040 el comte emporità, Ponç I, va cedir-lo al del Rosselló. Va ser llavors quan el comte de Rosselló va aprofitar per edificar dues torres de vigilància, amb el permís d'Empúries, si bé també va afegir un pati d'armes, estances i va emmurallar tota la construcció, moment en què ja es podia considerar castell. 

Els habitants de Requesens van patir les dures conseqüències d'aquesta transformació a castell, amb soldats que van cometre robatoris, violacions i homicidis. Davant d'aquesta violència, i per demanda popular, el comte d'Empúries va redactar un memorial de greuges contra el de Rosselló, on es parla per primer cop del castell de Requesens. Amb el pas del temps, aquesta fortificació no es va veure afectada per cap guerra, fins a la invasió francesa a Catalunya, comandada pel rei francès Felip l'Ardit. El comte d'Empúries es va posicionar a favor del rei català, però les tropes franceses eren més grans i van decidir posar setge a Requesens, si bé no van poder accedir a l’interior. Més endavant, el 1288, van tornar a l'atac i van aconseguir entrar-hi amb l'únic objectiu de saquejar la fortalesa, fet que va permetre al comte d'Empúries conservar la propietat.

L’any 1402 el rei Martí l’Humà va declarar que el comtat d'Empúries passava a domini dels reis, quedant incorporat a l’Aragó, i, a conseqüència, també el castell. Però quan Alfons V el Magnànim va passar a controlar la corona el 1416, els comtes de Rocabertí van reclamar la propietat dels comtes d’Empúries i van recuperar el domini de Requesens, el qual van mantenir durant gairebé sis segles. En aquest temps, el castell va viure moments complicats, sobretot durant la segona meitat del segle XV, un període de molta inestabilitat pels enfrontaments constants de França. El tractat de pau després de les guerres va portar tranquil·litat a la zona, però el castell de Requesens va quedar oblidat. No va ser fins al segle XIX quan Tomàs de Rocabertí va iniciar una rehabilitació per convertir la fortalesa en una residència d’estiu i el castell va recuperar part del seu imponent aspecte original.

Després de la mort de l'última Rocabertí en estranyes circumstàncies, el seu marit, Ferran Truyols, va heretar les propietats, entre acusacions d'haver enverinat la dona, si bé mai es va poder provar. Entre aquestes, hi havia el castell de Requesens, que més endavant va ser venut a dos comerciants mallorquins, que el van utilitzar per fer explotació forestal. Més tard va passar a mans del duc de l’Infantat, un dels nobles més importants del país. La societat anònima Borés va comprar el castell, que durant l'època de la guerra civil va ser utilitzat com a amagatall pel bàndol republicà. A finals dels anys 50, la finca va ser adquirida pels seus actuals propietaris, dos comerciants de l'Alt Empordà. 

Castell de Requesens / Foto: KRLS (Wikimedia Commons)
Castell de Requesens / Foto: KRLS (Wikimedia Commons)

Com visitar el castell de Requesens: horaris i preus

Segons detallen a la pàgina web de la finca de Requesens, avui dia ofereixen visites guiades pel castell, però és obligatori fer una reserva prèvia. Per sol·licitar-la, pots trucar al 646 179 509 o bé enviar un WhatsApp al mateix número. El preu establert per visita és de 8 euros.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!