Pel que fa a patrimoni medieval, Catalunya pot competir amb qui vulgui, perquè el país abunda en joies arquitectòniques del període. Només a base de monestirs pot organitzar-te rutes fantàstiques amb què descobrir el territori. Però, per descomptat, l'arquitectura medieval que més crida l'atenció són els castells, sobretot els més grans i ben conservats. Com el que et portem avui. Prepara el teu següent cap de setmana o dia lliure per a una excursió inoblidable, perquè ens n'anem a la fortalesa templera més espectacular de Catalunya.

🔔 D'excursió pels 5 monestirs catalans més interessants i espectaculars de Barcelona
 

El castell de Miravet i el poder dels templers

Miravet és un d'aquests llocs que podrien il·lustrar l'entrada de “Pintoresc” en una enciclopèdia. Un poblet bonic, enfilat al turó des d'on domina aquest tram de l'Ebre i els seus voltants, un turó que per la seva estratègica posició va ser habitat des de l'Antiguitat, i on els musulmans van aixecar una primera fortalesa entre els segles IX i XI.

En 1153, Ramon Berenguer IV va prendre la plaça, que acabaria sent donada a l'orde dels cavallers templers (l'orde militar més poderosa dels segles XII i XIII). Aquests van convertir Miravet a la seu de la província templera de Catalunya i Aragó, i com a capital de l'orde al territori, van ampliar el castell, convertint-lo en la impressionant fortalesa que avui pots veure alçant-se sobre el riu.

La seva posició va fer de Miravet un d'aquests castells que van continuar fent-se servir, amb adaptacions, els segles següents, ja que va ser escenari en conflictes com la Guerra de la Independència o la Guerra Civil. Malgrat això, la major part de la seva estructura roman com va ser en aquells segles medievals d'esplendor, i per això avui Miravet és un dels exemples d'arquitectura militar templer més espectaculars que existeixen.

Visitar Miravet, el seu castell, i els voltants

El castell de Miravet és visitable, obre de dimarts a diumenge, inclosos els dies festius, amb horaris intensius adaptats a la temporada:

  • Del 16 de desembre al 28 de febrer: de 10.00 a 16.00 h
  • De l'1 de març al 31 de maig: de 10.00 a 17.30 h.
    • HORARI SETMANA SANTA (La taquilla i l'entrada es tanquen 30 minuts abans del límit horari)
    • Divendres, dissabte i diumenge de 10.00 h a 19.00 h
    • Dilluns de 10.00 h a 17.30 h
  • De l'1 de juny al 30 de setembre: de 10.00 a 20.00 h.
  • De l'1 d'octubre al 15 de desembre: de 10.00 h a 17.30 h.
  • Tancat els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l'1 i 6 de gener.

Com arribar al castell de Miravet

Podeu arribar al castell tant a peu com en cotxe, segons les vostres preferències.

  • A peu: Des de la Plaça de l'Arenal, a prop del riu, podeu iniciar el recorregut. Hi ha opcions d'aparcament a la mateixa Plaça o al Camí de les Illetes. Després, seguiu pel Cap de la Vila (nucli antic) a través del Carrer del Riu, on trobareu senyals que us indicaran el camí que creua la muntanya cap al castell. El recorregut a peu dura aproximadament entre 15 i 20 minuts. Recordeu que el trànsit al nucli històric està restringit a veïns i serveis, ja que els carrers són estrets.

  • En cotxe: Per accedir-hi amb vehicle, dirigiu-vos cap al poble pel Carrer Major o el Carrer la Creu i Verge de Gràcia. Seguiu les indicacions que us portaran cap a la carretera del castell pel Carrer Barranc d'en Pol. Podreu aparcar al costat del castell, on hi ha un aparcament habilitat. La carretera permet l'accés de minibusos, però està prohibida per a vehicles més grans.

Tot l'interior està museïtzat amb cartelleria en quatre idiomes, de manera que pots fer la visita pel teu compte i gaudir tant del que aprenguis com de l'arquitectura i les escandaloses vistes del paisatge. Però una visita guiada et revelarà moltes més coses, aquí tens la informació per fer reserves.

La solidesa de Miravet impressiona la miris des d'on la miris. Imatge: Enfo, CC BY-SA 3.0.

Què més pots fer a Miravet, a més de visitar el castell? Doncs el poble per si mateix té moltíssim encant, tant la part antiga enfilada als peus del castell, com el barri d'artesans on encara avui es treballa la ceràmica.

Plànol Castell de Miravet

Si us va el senderisme, a més, el camí de l'Ebre (GR-99) passa per aquí, a través de l'històric camí de Sirga. I, aprofitant que l'Ebre passa per Miravet, per què no fer una mica de piragüisme? O almenys provar el pas de barca, una xalupa adaptada amb la qual pots travessar el riu fins i tot amb el cotxe.

Es tracta d'una excursió fantàstica de la qual gaudiràs de fer amb la família, i tornareu tots impactats amb l'espectacularitat de Miravet, el castell templer més espectacular de Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!