El Castell de la Suda, conegut també com a Castell del Rei, és un vestigi de la rica història de Lleida, una ciutat amb passat andalusí. Situat al turó de La Seu Vella, darrere de l'antiga catedral de Lleida, aquesta fortalesa ha estat testimoni de nombrosos esdeveniments històrics des de la seva construcció al segle IX.

🪨 Descobreix el curiós i pintoresc poble que va ser esclafat per les roques
 

🥾 La bonica excursió fins a un salt d'aigua que pots realitzar en transport públic des de Barcelona
 

Història del Castell de la Suda

Els orígens del Castell de la Suda es remunten a l'any 882, durant l'ocupació sarraïna de Lleida, coneguda en aquest llavors com a Medina Larida. Els àrabs van construir aquesta fortalesa per aprofitar la seva ubicació estratègica, des de la qual es podia dominar una vasta extensió de territori que inclou des dels massissos pirinencs de Muntanya Perduda i Cotiella fins a les muntanyes de Prades i Montsant. Aquest emplaçament no només proporcionava una excel·lent posició defensiva, sinó que també permetia controlar el pla de Lleida, una regió de gran importància estratègica. Entre 1031 i 1036, el castell va servir de refugi a Hisham III, l'últim califa de Còrdova.

La conquesta cristiana va marcar un nou capítol en la història del Castell de la Suda. En 1150, aquest castell va ser l'escenari de l'enllaç matrimonial entre Ramón Berenguer IV, comte de Barcelona i príncep dels aragonesos, i Peronella d'Aragó, filla del rei Ramir II d'Aragó. Aquest matrimoni va ser fonamental per a la unió del regne d'Aragó amb el Comtat de Barcelona, donant lloc a la formació de la Corona d'Aragó.

Un altre esdeveniment significatiu va tenir lloc en 1214, quan els nobles catalans i aragonesos van jurar fidelitat a l'infant Jaume, que més tard es convertiria en el rei Jaume I el Conqueridor. Aquest fet va consolidar encara més la importància del castell com a centre polític i militar.

La Guerra de Successió (1707) va implicar una transformació significativa per al Castell de la Suda. Felipe V va ordenar convertir el turó en un fortí militar, i la Suda va ser destinada a polvorí. La destrucció va continuar amb la voladura el 1812 durant la Guerra de la Independència, que va destruir la capella reial i la galeria porticada del costat nord. Una altra explosió durant la Guerra Civil de 1936 va arruïnar la façana oest, inclosa la porta principal.

Avui dia, només es conserva una cinquena part del castell original. Entre les ruïnes que romanen, destaquen el pou central i la galeria meridional o sala noble, que compta amb ogives gòtiques. Aquesta sala ha estat recentment consolidada i rehabilitada, i s'ha instal·lat un centre d'interpretació del Turó de la Seu Vella.

Visita al Castell de la Suda

El Castell de la Suda, situat en la part més alta del turó, és conegut popularment com "La Suda", un terme àrab que significa àrea urbana tancada. Aquest nom reflecteix el seu origen andalusí i la fortalesa construïda al segle IX. Tanmateix, també fa referència al barri noble que s'estenia pel turó en èpoques posteriors. Durant la seva època de més esplendor, el Castell de la Suda va arribar a ser la residència dels comtes de Barcelona a Lleida.

Amb una planta rectangular, diverses dependències al voltant d'un pati central, un mirador porticat en el costat nord i una capella reial en el costat aquest, el castell reflectia l'arquitectura militar i civil de l'època. Jaume I va ordenar substituir els teginats de fusta per voltes de creueria, una mostra de l'evolució arquitectònica del castell.

A causa dels nombrosos conflictes bèl·lics, el castell ha patit greus danys al llarg del temps. La Guerra de la Independència i la Guerra Civil espanyola van deixar les seves empremtes en l'estructura, destruint gran part de les seves estances i la capella reial. Malgrat això, els esforços de conservació i rehabilitació han permès mantenir i restaurar parts significatives de la fortalesa.