El català ha aconseguit fer-se un forat entre les llengües més utilitzades a la xarxa. Així ho revela el rànquing de les 40 llengües més utilitzades a internet elaborat pel consorci internacional World Wide Web Consortium (W3C). Això té un gran mèrit si tenim en compte la tasca que històricament ha dut a terme l'Estat espanyol i el francès per tal de minoritzar el català al conjunt dels Països Catalans.

👉 La presidència belga de la UE torna a posar l’oficialitat del català a la cua
 

👅 3Cat llança un pla amb 30 mesures per reimpulsar el català
 

🔴 10 expressions del dia a dia que dius en castellà (i podries dir en català)
 

Aquesta fita converteix el català en la llengua d'una nació sense Estat més usada a internet. Per exemple, està per sobre de llengües que tenen la sort de comptar amb el suport d'un Estat com ara el bosnià, l'islandès o el georgià. En aquest sentit, escau esmentar que totes les llengües que figuren al rànquing, a excepció del català, tenen un Estat darrere.

Concretament, el català és la 35a llengua més utilitzada amb un 0,1 % d'ús, per sobre del noruec, l'estonià, el letó i l'hindi. Segons l'estudi de W3C, on més presència digital té la llengua catalana és a Facebook, la Viquipèdia, WhatsApp, Office, Bing, Canva i Booking.

A diferència de les dades sobre l'ús social del català, les d'ús a internet són positives. Si fa només un any el català registrava un 0,05% d'ús a internet, ara ja és el doble, 0,1%.

I si el català tingués un Estat al darrere?

Mirant el rànquing, és difícil no preguntar-se en quina posició es trobaria la llengua catalana si tingués al darrere un Estat capaç de protegir-la i fomentar-la i no pas una comunitat autònoma de funcions limitades. És impossible d'endevinar, però el que sí que està clar és que ocuparia una posició més alta, ja que tindria més recursos per promoure-la i defensar-la de la pressió del castellà, el francès i l'anglès.

A més, amb un Estat propi, el nacionalisme espanyol ho tindria molt més difícil per continuar atacant el català. Sí que ho podria continuar fent en aquells territoris de fora de Catalunya en què es parla el català (tal com ho està fent ara a la Franja de Ponent, al País Valencià i a les Illes Balears). Ara bé, el que està clar és que una Catalunya independent tindria moltes més eines per defensar els catalanoparlants dels Països Catalans.

L'anglès encapçala el rànquing amb un gran avantatge

La llengua anglesa ocupa la primera plaça del rànquing amb un 53,6% d'ús. Es tracta d'un grandíssim avantatge respecte a la segona llengua, el castellà, que té un 5,3%. La tercera plaça l'ocupa el rus, amb un 4,8%. A continuació, trobem l'alemany, amb un 4,5%. El top 5 el tanca el francès amb un 4,3%.