La qüestió del català com a llengua oficial de la UE continua encara cuejant i esquivant obstacles, i està lluny de tancar-se. Però en aquestes qüestions intervenen molts factors extralingüístics, que ja veurem com es decideixen. Tanmateix, el pes que té la llengua catalana a la UE és clar.
🎄 Feliç Nadal: 100 frases i felicitacions de Nadal en català amb foto per compartir
🤶 Catalan Christmas Starter Pack: els 5 detalls nadalencs que deixen clar que ets català
Aquí tens una sèrie de números i dades que expliquen bé la importància del català.
El desequilibri entre parlants oficials de cada llengua
Actualment, a la Unió Europea hi ha reconegudes 24 llengües oficials. La 10 més parlades són, segons les dades de Plataforma per la Llengua:
- L'alemany amb 90 milions de parlants.
- El francès, amb 74 milions.
- L'italià amb 65 milions de parlants.
- El castellà amb 46,5 milions.
- El polonès, amb 41 milions.
- El neerlandès amb 23,5 milions
- El romanès amb 19,5 milions.
- El grec amb 13 milions de parlants.
- L'hongarès, amb 12,5 milions.
- El txec, amb 10,6 milions.
El català, sense ser oficial, compta amb 10 milions de parlants, per la qual cosa seria a prop d'aquesta desena posició, juntament amb altres llengües europees que sí que són oficials, com el portuguès (10,4 milions) i el suec (10,2 milions de parlants). Però és que hi ha 12 llengües que són oficials i tenen molts menys parlants que el català.
- El búlgar és la llengua oficial que segueix el txec quant a parlants, i es queda en 8,5 milions.
- El més fort: després de la sortida del Regne Unit de la UE amb el Brexit, ara mateix l'anglès només és llengua nativa de 5,5 milions de persones, la meitat dels parlants de català.
- Els segueixen el danès amb 5,5 milions, l'eslovac amb 5,2, el finlandès amb 5 milions, el croat amb 4,3, i els números continuen baixant amb el lituà, l'eslovè, l'estonià, o el maltès.
- El gaèlic irlandès és la llengua oficial de la UE amb menys parlants natius, tot just 200.000.
Aquests desequilibris mostren amb claredat la potència que li dona a una llengua disposar d'un estat propi, una cosa que el català, el gallec o l'eusquera no han tingut mai ja que, malgrat ser considerades llengües espanyoles, l'estat espanyol no ha fet cap esforç per reconèixer-les fins ara.
On són els 10 milions de parlants de català?
Però com es reparteixen aquests 10 milions de parlants de català? La majoria són a Catalunya, amb més de 6.200.000 parlants. El valencià el parlen en País Valencià gairebé 3.450.000 parlants. A les Balears són uns 925.000 parlants, i després cal sumar els catalanoparlants de la Catalunya Nord (uns 168.000), a Andorra (gairebé 65.000), a la Franja de Ponent (uns 37.000 parlants) i finalment en L'Alguer, on unes 13.500 persones el parlen.
Així doncs, ja veus que el català té avui a la UE el doble de parlants natius que l'anglès, i moltíssims més que moltes altres llengües que sí que són oficials. Aconseguirem veure-ho alguna vegada com a idioma oficial en les institucions europees?