L'alimentació, una necessitat bàsica i diària, ens porta a fer visites constants al supermercat o a la botiga de la cantonada. Però t'has preguntat si fas una compra sostenible? Realment et fa falta tot el que portes al carro, o has triat els productes més adequats?

Sabem que, de vegades, és fàcil caure en la temptació d'afegir a la llista de la compra algun caprici o producte de baix valor nutricional, per gust i degut també al constant bombardeig publicitari. I no passa res, és natural. Aquest no és el problema. El problema són els productes de consum "normal", en l'impacte dels quals no solem pensar, o en les nostres pròpies actituds en comprar.

🧼 No llencis l'oli utilitzat per l'aigüera: aprèn com fer sabó casolanament
 

Sis passos per a una cistella de la compra sostenible

Pots començar a transformar els teus hàbits de consum des d'avui mateix sense renunciar als teus petits plaers, només sent una mica més racionals. T'oferim sis passos pràctics i efectius que t'ajudaran a fer una compra sostenible en la teva pròxima visita al supermercat, i sense que pateixi la teva butxaca.

Pas 1: Fes una llista de la compra

Molt bàsic? Milers de persones mai no fan llista de la compra. Però, per més tediós que et sembli, realitzar una llista dels productes que veritablement necessites ajuda a evitar compres impulsives i a optimitzar el teu temps i diners. A més del clàssic bolígraf i paper, existeixen diverses eines com plantilles digitals o aplicacions mòbils que poden ser de gran utilitat per elaborar una llista de la compra saludable, econòmica i sostenible. Una bona idea és marcar el que vas afegint al carro, d'aquesta forma seràs més conscient de cada producte.

Fent això, t'estalviaràs comprar productes que ja tenies i s'acaben espatllant, o comprar tanta varietat que després no hi ha temps a menjar-los abans que, de nou, s'espatllin. Al final, el temps que aguanta un producte a la nevera és el que ens ha de marcar el ritme de la seva compra. I sobre això incideix el següent punt.

Pas 2: Ves a comprar amb l'estómac buit

Encara que et sembli absurd, això té molta importància de cara a fer una compra sostenible. L'equació és la següent: amb gana, comprem més quantitat i més varietat, i de forma més ansiosa. Omplim el carro amb tot el que ens menjaríem en aquell moment, i això després es tradueix en una nevera curulla en la qual algunes coses es fan malbé perquè no ha donat temps a consumir-les.

Visitar el supermercat amb l'estómac ple, en canvi, et permet una compra més tranquil·la i racional, menys sotmesa als impulsos i més cerebral. I això ho nota la teva butxaca, ho nota la teva nevera, i ho nota el medi.

Pas 3: Prioritza productes locals i de temporada

Esbrina sempre l'origen dels productes i aposta pels de producció local. Així contribueixes a reduir l'empremta de carboni associada al transport i ajudes a millorar l'economia de la teva comunitat. Gaudeix del sabor fresc de l'autòcton!

I has de fer algun petit sacrifici: menja productes de temporada a la seva temporada. Els melons i síndries són per a l'estiu, la cirera entre maig i juliol. Si els menges fora d'aquelles temporades, o ha requerit molta més despesa energètica i d'aigua produir-los, o venen de l'altra punta del món, amb l'impacte ecològic que això suposa.

Pas 4: Opta per aliments a granel

Comprar aliments a granel és una excel·lent manera de deslliurar-te de l'ús de plàstic i envasos d'un sol ús. Porta les teves pròpies bosses de tela o recipients reutilitzables i tria productes com llegums, fruita seca i espècies als dispensadors a granel. Estalviaràs diners i no hauràs de desfer-te d'un envàs extra!

compra sostenible 1

La compra a granel és un d'aquests petits gestos que ajuden molt una compra sostenible. Imatge: Anal74.

Pas 5: Digues-li sí als productes frescos i naturals

Evita els aliments processats i congelats i opta per aquells frescos i naturals. Les fruites i verdures són un exemple molt saludable i beneficiós tant per a tu com per al medi ambient. A més, en triar productes sense envasos innecessaris, estaràs afavorint la reducció de residus plàstics. Si compres al supermercat, tria sempre la fruita a granel amb bossa compostable abans que les safates dels refrigeradors. Comprar al mercat local és fins i tot millor: portes la teva pròpia bossa reutilitzable, i a més és més fàcil que sigui producte de proximitat.

D'altra banda, recorda que una dieta equilibrada implica reduir una mica el nivell de carn a què estem acostumats, i augmentar el de verdures, una cosa que influeix a l'empremta de carboni del sector alimentari.

Pas 6: Evita el malbaratament alimentari

Els passos 1 i 2 estaven pensats per no carregar aliments excessius a casa, però el control del malbaratament ha de seguir fins i tot amb una compra sostenible i racional. Per no malgastar res, assegura't de realitzar un emmagatzematge conscient. Col·loca pissarres adhesives al rebost o en la porta de la nevera i apunta els aliments amb data pròxima de consum, o organitza tot per dates de caducitat.

I si viatges i se t'ha d'espatllar alguna cosa de la nevera, considera donar-la abans a organitzacions benèfiques o, si és vegetal, utilitza-la per fer adob casolà.

Al final, la compra sostenible no deixa de ser una compra racional i equilibrada, pensada per a l'estalvi econòmic, la dieta familiar equilibrada, i un control o reducció de la contaminació associada al circuit alimentari. I, qui no voldria afegir-se a això?


🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva petjada de carboni i reduir-la plantant arbres.