Els cognoms, aquestes etiquetes que ens acompanyen de generació en generació, no només són una forma d'identificació, sinó també una finestra cap al nostre passat i la nostra identitat. A Catalunya, com també en molts altres llocs, els cognoms porten l'empremta dels que van ser aquí abans que nosaltres, entre ells, els ciutadans que formaven l'antic imperi romà.
🇫🇷 Aquests cognoms que semblen molt catalans, potser indiquen que tens orígens francesos
👶 Aquests noms catalans faran que els teus fills es converteixin en una bellíssima persona
La influència de Roma a la península Ibèrica és innegable. No només van deixar la seva empremta en monuments imponents com els que podem trobar a Tarragona o Segòvia, sinó també en l'estructura mateixa de la societat i la cultura.
Els cognoms en la societat actual
En la societat actual, el tema dels cognoms pot generar debat i reflexió. Tradicionalment, els cognoms dels barons eren els que es prioritzaven en el registre dels naixements, però ara, amb els canvis socials, també es dona importància al cognom matern.
L'antiga Roma, que va marcar profundament la societat durant gairebé cinc segles, continua tenint una influència present en els nostres cognoms i en la nostra manera de ser.
Els cognoms a l’època romana
Els homes romans, en particular, tenien una estructura de noms que reflectia la seva pertinença a una família i un clan. Aquest sistema, conegut com a "tria nomina", incloïa el praenomen (nom de pila), el nomen (nom del clan) i el cognomen (indicatiu de la família dins del clan). Aquest últim es va convertir en hereditari a través de la línia paterna, consolidant així els vincles familiars i la transmissió dels cognoms al llarg del temps.
A la península Ibèrica, com a la resta de l’Imperi, aquest sistema només el van utilitzar les classes privilegiades de la societat. La resta, només tenien el nom de pila, i en alguns casos un apel·latiu -que podia fer referència a una característica física-, que es el que perviuria al llarg dels segles.
Com saber si el meu cognom prové de l’antiga Roma?
Superada la por col·lectiva de l’any 1000, Europa va conèixer una explosió demogràfica, i el poder va imposar la necessitat d’identificar les persones més enllà del nom de pila. En alguns llocs, com a Catalunya, es va utilitzar un sistema consistent a crear cognoms que feien referència a un ofici, a un accident geogràfic o a una vila o ciutat. Però, també, es va recuperar el vell costum de l’apel·latiu de l'època romana que feia referència a una característica física de l'individu.
En aquest cas podríem dir que els qui van ser cognomenats amb aquest sistema procedien de comunitats locals fortament romanitzades durant l'època de dominació romana, com Tàrraco o com Empúries. En aquests casos, possiblement els seus pobladors eren descendents de la colonització romana: i això explicaria que, malgrat que l’Imperi romà havia col·lapsat feia sis segles, havien estat capaços de mantenir certa memòria d’aquella època passada.