Els cognoms catalans són un reflex viu de la rica història i cultura de la regió. Molts d'aquests cognoms han perdurat durant segles, mantenint-se fins als nostres dies. Els primers registres de cognoms a Catalunya daten de l'edat mitjana. Aquests registres eren els fogatges, un tipus de cens o recompte de població que es va utilitzar a Catalunya durant l'edat mitjana i l'edat moderna amb finalitats fiscals. Sorgiren com una necessitat d'identificar les persones en una societat en creixement, on ja no era suficient usar només el nom de pila. Però, quins són els cognoms més antics i habituals a Catalunya durant aquella època que encara perduren? Una exhaustiva investigació històrica del Centre Demogràfic de Catalunya, de la mà de l'historiador Joan Pau Tardà, va analitzar els cognoms a Catalunya durant l'edat mitjana a l'històric dels censos de 1497 i 1553 i destaca alguns dels cognoms catalans més antics i més comuns que hi apareixien. T'expliquem quins són i el seu origen. 

🧾 Aquests són els cognoms més comuns a Catalunya
 

🏰 Si tens alguns d'aquests cognoms, descendeixes dels àrabs
 

10 cognoms catalans molt antics i el seu origen

El terme "fogatge" deriva de la paraula "foc" o "llar", que en aquest context fa referència a la unitat familiar o a la llar com a entitat fiscal. Aquest tipus de cens era important durant l'edat mitjana a Catalunya per determinar la base impositiva de les comunitats, ja que els impostos es cobraven segons el nombre de focs registrats. Aquests són alguns dels cognoms més antics de Catalunya que es troben registrats en aquests documents i que encara perduren:

1. Ferrer

El cognom "Ferrer" és un dels més freqüents documentats en els fogatges del 1497 i 1553. Aquest cognom, derivat de l'ofici de ferrer, es troba a tota la regió de Catalunya, indicant la seva importància i ubiqüitat històrica.

2. Serra

Un altre cognom comú és "Serra", que també apareix en els registres de 1497 i 1553. Aquest cognom orogràfic fa referència a les serralades, reflectint la geografia local en la nomenclatura.

3. Soler

"Soler" és un cognom molt freqüent en els fogatges analitzats. La seva presència en nombroses localitats catalanes demostra la seva antiguitat i continuïtat.

4. Puig

El cognom "Puig", que significa turó en català, és un altre exemple de cognom toponímic. Documentat en els censos històrics, "Puig" destaca per la seva relació amb la geografia catalana.

5. Vidal

"Vidal" és un cognom d'origen llatí que apareix de manera consistent en els registres del 1497 i 1553. La seva persistència al llarg dels segles indica la seva importància històrica.

6. Martí

Derivat del nom propi Martí, aquest cognom és comú en els documents històrics. Reflecteix la pràctica d'utilitzar noms de sants i altres figures religioses com a cognoms.

7. Roca

"Roca", un altre cognom toponímic, es troba en els fogatges de 1497 i 1553. Aquest cognom fa referència a la roca o penya, destacant elements naturals en la denominació.

8. Roig

El cognom "Roig", vermell en català, també es troba en els registres històrics. Aquest cognom pot haver-se originat a partir d'una característica física o un sobrenom.

9. Font

"Font" és un cognom comú en els fogatges. Fa referència a una font d'aigua, destacant una altra vegada l'ús d'elements naturals en la formació de cognoms.

10. Torres

Finalment, el cognom "Torres" és freqüent en els censos històrics. Aquest cognom es relaciona amb estructures defensives com les torres, reflectint aspectes de l'arquitectura i la protecció.

Aquests cognoms no només són noms; són testimonis de la rica i variada història de Catalunya. Cada un d'ells aporta una peça al gran mosaic de la identitat catalana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!