El pressupost familiar és una de les eines més necessàries en aquests temps que vivim, econòmicament complexos a totes les cases, per tal d’aprofitar al màxim els diners.

Hem de calcular bé tota l’entrada de diners per crear un pressupost familiar que sigui capaç de cobrir tots els desemborsaments, esperats o inesperats i, a més, ens permeti estalviar. L’economia domèstica s’acaba convertint en una mena d’enginyeria financera que hem de dominar per poder adaptar-nos al moment present i a un futur que encara no coneixem.

Passos per crear un pressupost familiar a mida

No hi ha dues cases iguals, ni tampoc dos pressupostos familiars que siguin idèntics. De fet, el mateix pressupost pot variar entre un mes i l’altre, no és una eina rígida i pot anar patint variacions al llarg del temps. El més important és saber com crear aquest pressupost i sobretot intentar complir-lo al màxim

  1. Les entrades de diners són, en general, fixes. Si hi ha alguna cosa que podem controlar de forma exacta són, a més de les possibles rendes, qui les tingui, els sous dels membres de la parella. Aquests diners en parella que han de servir perquè la nostra família tingui cobertes totes les necessitats presents i futures, amb algun desig inclòs, és el primer que has d’anotar.
    L’excepció serien els autònoms, que poden tenir grans variacions d’entrades d’un mes a l’altre, i tenen un major grau d’imprevisibilitat de cobrament a les seves factures. En aquest cas, s’ha de tenir sempre prevista la possibilitat d’un endarreriment en els ingressos. 

  2. Les sortides de diners són aproximades amb un marge d’emergència. Hi ha unes despeses que són fixes; aquestes les pots anotar: la hipoteca o el lloguer, la llum i l’aigua, a més dels serveis d’internet o telèfons i, en cas de tenir nens, el col·legi (extraescolars, menjador) o guarderia.

  3. Hi ha despeses que sempre hi són, però són variables. La cistella de la compra pot patir variacions, especialment en un moment en el qual tot sembla augmentar de preu per setmanes. Pots estalviar molt amb petits gestos com evitar les grans marques i buscar sempre els productes de temporada o les ofertes de qualsevol supermercat. Però, de cara al pressupost, has de calcular aquesta despesa a partir de la del mes anterior.

Tingues sempre un fons d’emergències que es pot convertir en estalvi. Idealment, un 10% dels ingressos familiars s’han de destinar a l’estalvi. Si tenim 2.000 euros d’entrades, hem de separar al moment aquests 200 euros, no incloure’ls en el pressupost familiar i d’aquesta manera tenir-los a banda. Si ens fan falta, evidentment, els utilitzarem, però apartar aquesta petita quantitat de les despeses fixes ens permetrà convertir aquest fons d’emergències en un estalvi els mesos sense imprevistos.

A vegades pot ser molt difícil quadrar el pressupost familiar. Imatge: WayHomeStudio.

Aplica aquests consells bàsics al teu pressupost familiar

A l’hora de gestionar aquesta complexa economia domèstica és important que aquests diners en parella s’optimitzin al màxim dins el pressupost familiar. Per aconseguir-ho intenta seguir aquests consells bàsics

  • Anota cada despesa. Ja sigui el cafè de primera hora com el número de la loteria que compres cada setmana amb els companys de la feina. En aquestes petites despeses marxen molts més diners dels que podem imaginar

  • Marca un punt d’estalvi realista. Si només pots estalviar 30 o 40 euros al mes, fes-ho, posa’ls a un compte i fes créixer aquesta quantitat en aquells mesos que tens més ingressos i menys despeses.

  • Sempre hi ha dues formes d’equilibrar un pressupost: retallar les despeses, i augmentar els ingressos. Saber amb precisió quants diners de més necessites és útil: a part d’intentar treballar més hores o buscar nous clients, i també pots valorar opcions creatives per tenir uns ingressos extra.  

Ara que ja saps com fer el teu propi pressupost familiar, és moment d’anar per feina. Tant si ho fas amb un full de càlcul com a una llibreta, aquesta eina és molt útil per equilibrar l’economia familiar i començar a veure una mica d’estalvi a l’horitzó.